Gastrologik nu KRAV-certifierade

Gastrologik nu KRAV-certifierade

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

De har en stjärna i Guide Michelin och med sin fjärdeplats i White Guide blir Gastrologik även den KRAV-certifierade restaurang med högst ranking i guiden.
­

År 2011 slog Gastrologik upp portarna på Artillerigatan på Östermalm i Stockholm. Här, ett stenkast från Strandvägen och Dramaten, har krögarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr skapat en restaurang med inspiration från den nordiska naturen.

­Vi har försökt att forma restaurangen på ett medvetet sätt och har alltid arbetat nära våra producenter. Vi väljer att köpa råvarorna från gårdar där djuren är etiskt uppfödda och vi tycker att KRAVs djurregler driver på i rätt riktning för god djuromsorg. Vi ser också att många av våra producenter har ett engagemang för KRAV och är väldigt medvetna, säger Jacob Holmström.

Att restaurangen byter råvaror varje dag och har många olika leverantörer var en utmaning när Jacob och Anton skulle välja vilka produkter och råvaror som skulle vara KRAV-märkta.

­Gastrologik är ett gott exempel på hur en restaurang kan visa transparens gällande råvarorna de köper in. Att berätta var maten kommer från och öppna upp för en oberoende kontroll är både modigt, ansvarsfullt och helt rätt i tiden. Vi hoppas att Gastrologik kan inspirera andra och bidra till en ännu mer öppen restaurangscen, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.

Jacob och Anton tycker att de alltid har arbetat på ett öppet sätt men hoppas att de blir ännu bättre på att arbeta hållbart när de nu har valt att KRAV-certifiera restaurangen. De har redan upptäckt flera positiva saker med certifieringen.

KRAVs regler har fått oss att upptäcka vissa brister vi tidigare haft i verksamheten. Till exempel har vi nu bytt till PVC-fri plastfilm, vi har bytt till ett elavtal som endast rymmer förnybar el samt satt en plan för hur vi ska optimera källsorteringen, säger Anton Bjuhr.

Restaurangen har sedan 2013 en stjärna i Guide Michelin och i 2018-2019 års upplaga av White Guide kammade Gastrologik hem en fjärdeplats med 38 av 40 matpoäng, samt 94 av 100 totalpoäng. Genom KRAVs samarbete med White Guide synliggörs vilka restauranger i guiden som är KRAV-certifierade. Gastrologik är i dagsläget KRAV-certifierade på nivå ett av tre.

 

 

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.