4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Foto: Carlsberg

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Den alkoholfria trenden blir allt starkare och utbudet av alkoholfria drycker har exploderat under senare år. Nu visar Sifo-undersökningen Dryckeskollen, genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige, att 40 procent av svenskarna väljer att avstå alkohol på julafton. I åldersgruppen 18 till 35 år skippar nästan hälften (48 procent) alkohol den 24 december.

De flesta som firar en alkoholfri jul men annars dricker alkohol, gör det för att de tycker att alkoholfria drycker är godast på julafton och att de inte vill dricka alkohol i barns sällskap.

– Allt fler människor väljer idag alkoholfria alternativ och vi har sett försäljningen av alkoholfri öl öka från fem miljoner till tjugo miljoner liter om året på bara drygt fem år. Till julen är det dock julmust som är svenskarnas självklara alkoholfria favorit, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé. Numera dricker svenskarna över 35 miljoner liter julmust varje år.

Att julmusten är populär bekräftas även i Dryckeskollen – hela 53 procent av svenskarna dricker helst julmust på julafton. 20 procent föredrar öl (28 procent av männen och 12 procent av kvinnorna) och endast 7 procent dricker vin (5 procent av männen och 9 procent av kvinnorna).

Svenskarnas favoritjulmust

1. Apotekarnes julmust (53 %)
2. Nygårda julmust (9 %)
3. Zeunerts bryggeri julmust (7 %)
4. Någon annan julmust (3 %)
5. Vasa Bryggeri julmust (2 %)
6. Three Hearts julmust (1 %)
7. Ica julmust (1 %)
8. Coop julmust (0,3 %)
9. Freeway (Lidl) julmust (0,2 %)

Om Dryckeskollen
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 10 till 13 december 2020. Totalt ingick 1 098 personer i undersökningen i åldern 18 till 79 år.

relaterat

Smördeg utan smör är Årets matbluff
matfusk

Smördeg utan smör är Årets matbluff

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.