annons

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Foto: Carlsberg

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Den alkoholfria trenden blir allt starkare och utbudet av alkoholfria drycker har exploderat under senare år. Nu visar Sifo-undersökningen Dryckeskollen, genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige, att 40 procent av svenskarna väljer att avstå alkohol på julafton. I åldersgruppen 18 till 35 år skippar nästan hälften (48 procent) alkohol den 24 december.

De flesta som firar en alkoholfri jul men annars dricker alkohol, gör det för att de tycker att alkoholfria drycker är godast på julafton och att de inte vill dricka alkohol i barns sällskap.

– Allt fler människor väljer idag alkoholfria alternativ och vi har sett försäljningen av alkoholfri öl öka från fem miljoner till tjugo miljoner liter om året på bara drygt fem år. Till julen är det dock julmust som är svenskarnas självklara alkoholfria favorit, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé. Numera dricker svenskarna över 35 miljoner liter julmust varje år.

Att julmusten är populär bekräftas även i Dryckeskollen – hela 53 procent av svenskarna dricker helst julmust på julafton. 20 procent föredrar öl (28 procent av männen och 12 procent av kvinnorna) och endast 7 procent dricker vin (5 procent av männen och 9 procent av kvinnorna).

Svenskarnas favoritjulmust

1. Apotekarnes julmust (53 %)
2. Nygårda julmust (9 %)
3. Zeunerts bryggeri julmust (7 %)
4. Någon annan julmust (3 %)
5. Vasa Bryggeri julmust (2 %)
6. Three Hearts julmust (1 %)
7. Ica julmust (1 %)
8. Coop julmust (0,3 %)
9. Freeway (Lidl) julmust (0,2 %)

Om Dryckeskollen
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 10 till 13 december 2020. Totalt ingick 1 098 personer i undersökningen i åldern 18 till 79 år.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.