Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Inga vegetariska rätter ligger i topp tio när barnfamiljerna listar sina vardagsrätter. Samtidigt säger fyra av tio barnfamiljer att de vill äta mindre kött. Nu startar Coop initiativet Nya vardagsmaten för att hjälpa barnfamiljer och alla andra som vill äta lite smartare och grönare.
I en undersökning genomförd i Coops medlemspanel bland mer än 200 barnfamiljer uppger en av tre att de äter kött fler än tre gånger under en vanlig arbetsvecka. Hela 46 procent av barnfamiljerna äter aldrig vegetariskt, medan en familj av tio uppger att de äter vegetariskt varje vecka.
– Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt. Men vi på Coop tror inte att man ändrar beteende med pekpinnar. Därför vill vi ge inspiration och konkreta tips på hur man kan införa mer grönt i vardagsmaten, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop.
Med sajten Nya Vardagsmaten vill Coop hjälpa barnfamiljer att äta grönare och smartare. Där finns förslag på hur man kan göra vardagsrätterna grönare genom att minska mängden kött eller ersätta det helt. Coop introducerar också den nya podden ”Nya vardagsmaten” med den välkände kocken Paul Svensson. Han kommer i tio avsnitt med hjälp av inbjudna gäster berätta och tipsa om hur man kan göra maten grönare och mer hållbar.
– Många tror att det är krångligt och tar längre tid att laga grönare mat, eller att barnen inte kommer att gilla maten. Vi har tagit fram recept på vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda de traditionella rätterna. Det handlar om att börja laga ett par nya rätter och få in dem i vardagsrutinen, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.
Ny lista – barnfamiljernas tio favoriträtter
I topp bland vardagsrätterna ligger spaghetti och köttfärssås, köttbullar och potatis och kyckling med ris. Ingen vegetarisk rätt ligger bland topp tio och den första vegetariska rätten – pannkakor – hamnar först på tolfte plats.

  1. Spaghetti och köttfärssås
  2. Köttbullar och potatis
  3. Kyckling med ris
  4. Köttbullar och makaroner
  5. Fisk och potatis
  6. Tacos
  7. Kyckling i ugn
  8. Korv stroganoff
  9. Falukorv och makaroner
  10. Korv

Undersökningen genomfördes bland 212 barnfamiljer i Coops medlemspanel 18-25 augusti 2016.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.