Fortsatt hog omsattning for restauranger

Fortsatt hög omsättning för restauranger

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Tillväxten har avtagit men omsättningen är fortfarande hög.
Det gäller den svenska restaurangbranschen.
I SCB:s restaurangindex står omsättningen still andra kvartalet.

 

Plus minus noll för andra kvartalet 2018.
Minus 0,7 procent för de senaste tolv månaderna.
Så ser siffrorna för utvecklingen i den svenska restaurangbranschen ut enligt SCB:s restaurangindex.

Sammanfattningen är alltså att de senaste årens kraftiga tillväxt inom resstaurangbranschen har avtagit men att omsättningen ligger kvar på höga nivåer.

– Även om restaurangernas omsättning fortsätter att ligga på rekordnivåer vittnar flera medlemmar om att den stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxt och är en flaskhals för fortsatt expansion, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Skillnaden mellan olika kategorier inom restaurangbranschen är stor.
Hotellens restauranger liksom kategorin mässor, catering och trafiknära restauranger redovisar en tillväxt över tio procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande tid 2017.

Inom café och konditorier har däremot omsättning minskat med två procent samma kvartal.
– Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att ta semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin, säger Jonas Siljhammar.
– Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger.

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.