Tillväxten har avtagit men omsättningen är fortfarande hög.
Det gäller den svenska restaurangbranschen.
I SCB:s restaurangindex står omsättningen still andra kvartalet.
Plus minus noll för andra kvartalet 2018.
Minus 0,7 procent för de senaste tolv månaderna.
Så ser siffrorna för utvecklingen i den svenska restaurangbranschen ut enligt SCB:s restaurangindex.
Sammanfattningen är alltså att de senaste årens kraftiga tillväxt inom resstaurangbranschen har avtagit men att omsättningen ligger kvar på höga nivåer.
– Även om restaurangernas omsättning fortsätter att ligga på rekordnivåer vittnar flera medlemmar om att den stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxt och är en flaskhals för fortsatt expansion, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Skillnaden mellan olika kategorier inom restaurangbranschen är stor.
Hotellens restauranger liksom kategorin mässor, catering och trafiknära restauranger redovisar en tillväxt över tio procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande tid 2017.
Inom café och konditorier har däremot omsättning minskat med två procent samma kvartal.
– Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att ta semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin, säger Jonas Siljhammar.
– Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger.