annons

Förtroendet för Sveriges livsmedelsförsörjning rasar
Foto: Norrmejerier

Förtroendet för Sveriges livsmedelsförsörjning rasar

Sex av tio svenskar har som följd av coronapandemin fått minskat förtroende för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen.

Sex av tio svenskar har som följd av coronapandemin fått minskat förtroende för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen.

Det visar en ny Sifoundersökning som Norrmejerier låtit genomföra.

– Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. För en stabil svensk livsmedelsförsörjning behöver vi ta vara på alla unika förutsättningar runt om i landet och matcha dem med olika typer av matproduktion, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

Den nya Sifoundersökningen visar att sex av tio svenskar, 62 procent, i och med coronapandemin har fått något eller mycket mindre förtroende för att matproduktionen i Sverige ska räcka till. Tydligast är denna trend bland invånare i Norra Sverige och Göteborgsområdet. Där har uppåt sju av tio, 66 respektive 70 procent, fått minskat förtroende för Sveriges förmåga till livsmedelsförsörjning.

– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, säger Anna-Karin Karlsson.

I dag är varannan tugga som vi stoppar i munnen importerad, enligt Lantbrukarnas Riksförbund. Endast 70 procent av mejeriproduktionen är inhemsk och enligt Jordbruksverket har antalet mjölkföretag minskat från 39 000 till 3 174 stycken sedan 1970.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Norrmejerier i form av 1 000 online-intervjuer under maj 2020. Frågan som ställdes i undersökningen var: De livsmedel som säljs i Sverige produceras antingen i Sverige eller importeras från andra länder. Har coronapandemin gjort att du fått större eller mindre förtroende för att Sverige kan försörja hela sin befolkning med livsmedel som producerats inom landet?

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.