Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish, första lanseringen i Ledaig Sinclair Serien i mycket liten upplaga
Foto: Altia

Första lanseringen i mycket liten upplaga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish är första släppet i ny serie med unik chans att knipa en av endast 90 flaskor som lanseras på Systembolaget.

Highland är Skottlands klart största whiskyregion och täcker två tredjedelar av landets yta. Här skiftar naturen och lokalklimatet stort mellan dess områden. Orten Tobermory ligger på ön Mull och har en fängslande charm som helt enkelt är unik. Detsamma gäller whiskyn som representerar öns virvlande dimma, havets salt, århundraden med myter och legender. Tobermory Distillery producerar två distinkta singel malts som görs under halva året vardera; den icke-torvade, fruktiga Tobermory och den kraftigt torvade (30 – 40 ppm fenol), mer robusta och rökiga Ledaig. Tobermory som grundades 1798 är ön Mulls enda destilleri och ett av de äldsta kommersiella destillerierna i Skottland.

Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish görs av torvrökt malt (fenolhalt på 40 ppm) och mognar sedan i ekfat som tidigare använts för lagring av bourbon i USA. Därefter slutlagras den i speciellt utvalda spanska rioja-fat. Denna singelmalt har en vacker rubinröd färg och doften är kraftigt rökig. Den innehåller toner av röda rosenblad balanserade med torkad frukt och en inbjudande pepprighet. Inslag av mörk choklad är också närvarande. Krämig arom som innehåller kraftfulla smaker av rök, kryddor samt inslag av svarta hallon tillsammans med mandel, vanilj, kakao och kanel. Eftersmaken visar upp en inbjudande havssälta och en fläkt av nyklippt gräs som stannar kvar länge och bidrar till den positiva helhetsupplevelsen. Serveras som den är eller med en skvätt vatten efter eget önskemål.

Idag ingår Tobermory i den sydafrikanska koncernen Distell Group, som också äger Bunnahabhain på Islay och Deanston Distillery.

– Ledaig Sinclar är den första lanseringen i ”Ledaig Series”, en svit single malt whiskeys som hämtar inspiration från grundaren av Tobermory Distillery, John Sinclair. Tanken med Ledaig Series är att den ska spegla destilleriets arv och deras genuina känsla för hantverket kring whiskyframställningen, säger Nicole Gilek, Senior Brand Manager på Altia.

Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish lanserades den 19 juli i Systembolagets beställningssortiment med en begränsad upplaga.

relaterat

Nu släpps sommarens drink
Cocktails

Nu släpps sommarens drink

Den 21 juli 2021 släpper Stockholms Bränneri sin Negroni Rosa, sommarens tolkning av den klassiska drinken Negroni.

Öl ska rädda haven från skräp
Öl

Öl ska rädda haven från skräp

Det nya ölmärket Ocean Beer tar upp kampen mot skräpet i haven genom att använda vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Den redan flerfaldigt prisbelönta ölen har på kort tid introducerats i Spanien, Portugal och Storbritannien och nu står Sverige på tur.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.