annons

Edward Blom firar Rieslings födelsedag med föreläsning och vinprovning
Foto: Wines of Germany

Föreläsning och vinprovning med Edward Blom

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. För att fira födelsedagen har institutet anlitat gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom som föreläsare och vinprovare.

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. För att fira födelsedagen har institutet anlitat gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom som föreläsare och vinprovare.

Folkkäre Edward Blom blir ambassadör för och samarbetspartner med det tyska vininstitutet. Evenemanget går av stapeln på Facebook och sänds live direkt från familjen Bloms villa i Stuvsta.

Delta i Facebook LIVE-provningen den 13 mars kl. 17.00-18.00 genom att klicka här.

– Att få fira min favoritdruva Riesling med en föreläsning känns fantastiskt för mig som älskar tysk- vin- och matkultur, och att berätta historia, säger Edward Blom.

För att fira födelsedagen får vi först höra en kort historik berättas i egna ord och erfarenheter av Edward Blom. Edward provar därefter fem olika rieslingviner som är lätta att få tag på och till detta serveras ett antal snacks komponerade till varje vin av kocken Husmor Lisa (recept finns tillgängliga). Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Avslutningsvis höjer vi alla en skål tillsammans med Edward för att fira Riesling.

KORTFAKTA OM TYSK RIESLING
• Riesling är en nordlig druva som passar att odlas i kyligare klimat.
• Idag är Riesling är den mest frekvent odlade druvan på tyska vinfält, 40 procent av världens Riesling odlas i Tyskland och den finns över hela landet, fördelat på i storleksordning Rheingau (2 500 ha/78% av ytan), Pfalz (5 900 ha), Mosel (5 400 ha) och Rhein-hessen (4 700 ha), Württemberg (2 100 ha), Nahe (1 200 ha) och Baden (1 100 ha).
• Druvan ger olika viner beroende på läge. Den trivs bäst på värmehållande, branta vinfält längs en flod. Vinerna går från friskt syrliga till sötblommiga. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften.
• Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste rieslingvinerna har en utmärkt lagringspotential.
• Det finns också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och Eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.