Finskt destilleri i samarbete med Mumin
Foto: Kyrö Distillery Company

Finskt destilleri i samarbete med Mumin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sex flaskor kommer att auktioneras ut i Danmark för att samla in pengar för att skydda Östersjön.

Trots alla ganska obehagliga saker som 2020 har medfört, finns det fortfarande anledning att fira. 1945, för 75 år sedan, publicerade Tove Jansson sin allra första Muminbok. De vita, runda sagofigurerna är uppskattade runt om i världen och har en speciell plats för många familjer. Janssons berättelser kombinerar nyckfulla, förtrollande sagoboksscenarier med filosofiska teman och underskattar aldrig läsaren – oavsett ålder. För att markera detta mycket speciella tillfälle har finska Kyrö Distillery Company skapat en speciell utgåva av Mumin-rågwhisky. Även om detta parti inte är till salu kommer sex av dessa flaskor att auktioneras ut genom Lauritz i Danmark, för att samla in pengar för att bekämpa blågröna alger i Östersjön.

Kyrö är ett prisbelönt destilleri i Österbotten, Finland. 2015 tilldelades deras råggin utmärkelsen ”bästa gin för Gin & Tonic” i International Wine and Spirit Competition. Förutom gin gör de mycket speciell rågwhisky från 100% finsk fullkornsråg.

– Vi är väldigt förväntansfulla inför det slutgiltiga budet på denna speciella produkt, gjord för att hedra Mumin-berättelsen och dess skapare Tove Jansson, säger Miika Lipiäinen, Kyrös VD.

All vinst från dessa sex specialflaskor som auktioneras ut genom Lauritz, kommer att doneras för att skydda Östersjön och dess kulturarv. Det är mycket passande, eftersom havet alltid har spelat en central roll i Muminhistorierna, som börjar med första boken ”Småtrollen och den stora översvämningen”. För att markera Mumins 75-årsdag 2020 har Moomin Characters Ltd lanserat #OURSEA-kampanjen tillsammans med John Nurminen Foundation. Målet är att samla in pengar för att rädda Östersjön och dess unika kulturarv.

– Vi beundrar den attityd som Kyrö Distillery har fört finsk kunskap, kvalitet och vision till den internationella marknaden. De är öppensinnade och djärva i allt de gör, säger VD för Moomin Characters Ltd Roleff Kråkström.

– Tove Jansson var också vän med god whisky och Muminpappa visste hur man uppskattade denna ädla dryck, fortsätter Kråkström med att förklara samarbetet mellan muminerna och Kyrö.

Sea Malt-whiskyn har lagrats i unika Mumintunnor i Isokyrö, Finland i tre år. Till och med etiketten på flaskan har designats speciellt för att hedra Tove Janssons originalmuminillustrationer.

För mer information om Mumin #OURSEA-kampanjen klicka här:

Länk till Lauritz-auktionen: 2 bottles Moominpappa’s Bounty of the Sea rye malt whisky by Moomin Characters and Kyrö Distillery Company – Sold in favour of #OurSea

relaterat

Kul i Jul - italienska julkakor från Zeta
julmat

Kul i jul med italienska julkakor

Precis som julskinkan är helig för svenskarna, är julkakorna Pandoro och Pannetone det för italienarna. Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet.

Glöggiganten Saturnus presenterar 2020 års sortiment: – tradition, trend och innovation i julig förening
Juldryck

Glöggiganten presenterar 2020 års sortiment

När Sveriges äldsta och största glöggfabrik presenterar sitt utbud för 2020 är det en väl avvägd blandning av traditionella smaker, trendmedvetet innehåll och nytänkande i framkant.

Nu lanseras vinnarvinet Roodeberg Vision
Vin

Nu är vinnarvinet lanserat

I september 2019 samlades tio vinkunniga lag från hela Sverige för att skapa ett nytt vin baserat på den ikoniska stilen i klassiska Roodeberg.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.