annons

Finns Årets Äggrätt på midsommarbuffén?

Vi svenskar är ett äggätande folk. I takt med hälsotrenden har äggets popularitet ökat och i Sverige äter vi ungefär 231 ägg per person och år. Just nu pågår jakten på Årets Äggrätt där alla äggälskare uppmanas att dela med sig av sin favoritäggrätt. Finalisterna möts sedan i finalen på PS matsal i Stockholm lördag den 2 september.

Årets Äggrätt körs nu för andra året i rad. Förra året fick Svenska Ägg in cirka hundra äggrecept och vinnaren, Johanna Leidermark, presenterade sin vinnarrätt Äggpaj på Äggets dag. Nu är Årets Äggrätt 2017 igång och alla som vill kan enkelt nominera sin bästa och godaste äggrätt. Genom att lägga upp bild och recept på Instagram eller på receptsajten myTaste med #åretsäggrätt är rätten nominerad.

I juryn för Årets Äggrätt 2017 sitter Zeina Mourtada, en av Sveriges bästa matbloggare på Zeinas kitchen, Fanny Lindkvist, hälsoinspiratör, författare och matbloggare på lesscarbs.se och Andreas Hedlund, kock på Eggs inc och Sveriges kock 2002. Juryn väljer ut fyra finalister från nomineringarna och den femte finalisten väljer folket. Lördag den 2 september får sedan finalisterna själva tillaga rätten och låta juryn avgöra vem vinnaren blir under finalen på PS matsal i Stockholm. Hit kommer också bloggare, nära och kära att bjudas in.

Årets Äggrätt arrangeras av Svenska Ägg, i samarbete med Eggs Inc och myTaste. Nomineringen pågår till och med måndag 26 juni, så chansen finns att nominera de bästa äggrätterna även från midsommarbuffén!

Visste du att:
Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan. I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.

Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det oftast helt onödigt med proteintillskott o proteinbars – ät ägg istället!

Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.

Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.

Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.

Ägg är ett klimatsmart sätt att få i sig viktiga näringsämnen.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.