annons

Fika och relationer med Hanna Persson
Foto: Löfbergs

Fika och relationer med Hanna Persson

För Hanna Persson är fika laddat med trygghet och värme. Hon tar med oss på fikats resa genom hennes liv, från barndomen i Sundsvall, till tonårens raggningsfika och att återigen inta en viktig roll i den nyblivna mammans relationer.

För Hanna Persson är fika laddat med trygghet och värme. Hon tar med oss på fikats resa genom hennes liv, från barndomen i Sundsvall, till tonårens raggningsfika och att återigen inta en viktig roll i den nyblivna mammans relationer.

Hanna beskriver sig själv som en medieprofil. Med sin Instagram, blogg och podd är hon inte helt nöjd med titeln det resulterat i.

– De senaste åren har jag väl blivit reducerad till en influencer, vilket jag inte är helt bekväm med men absolut jag är väl det, haha. Jag gör ju mycket annat också.

Programledare, krönikör och ägare till produktionsbolag är några saker hon hunnit med sedan flytten gick från Sundsvall till Stockholm för tolv år sedan.

– Det var ju underbart på alla sätt att flytta. Men nu de senaste 2 åren har mitt gamla tjejgäng börjat flytta hem igen för de har fått barn. Men jag har alltid sagt att jag inte kommer flytta hem, jag ska alltid bo i en storstad.

I augusti 2020 blev Hanna mamma till lilla Nisse. Då tog tankebanorna nya riktningar.

– Men sen så kom ju Nisse och pandemin bidrog till det så nu är jag faktiskt lite sugen på att flytta hem. Det är ju så kul att jag har ju alltid sagt aldrig i livet och nu får jag nog äta upp det.

Hanna beskriver hur mammaledigheten bidragit till många fikastunder, helst tillsammans med andra föräldrar.

– Jag dricker helst vanligt bryggkaffe med mjölk och min favoritbakelse mazarin. Men en vanlig bulle eller småkakor går också bra, jag älskar ju allt fika! Jag är en sån som gillar småkakor och bakverk mer än godis.

För henne är fika kopplat till att umgås, hon beskriver det som en hälsosam paus i vardagen.

– Fika för mig är ju laddat med massa trygghet och värme. Jag kommer från en familj där man fikar hela tiden, hemma i Sundsvall fikade vi nog tre gånger om dagen på helgerna.

– Det är ju genom fika man ses. Annars blir det ju lätt så att man går till vinet och ölen, det blir det ju osunt. Då tycker jag att det är både hälsosammare och mysigare att mötas över en kopp kaffe.

Men fika har inte alltid haft samma innebörd, hon förknippar olika tider i livet med olika typer av fika. Från barndomen, till tonåren, till idag.

– När man var liten var det heligaste fikat var ju det när man kom hem från skolan. Man satt sig framför TV:n med ett stort glas Oboy och en bulle eller rostmacka. Andra kanske skulle kalla det mellanmål, men för mig är det fika!

– Sen när man blev tonåring blev fika något som var rätt coolt. Raggningsfikan. Man träffade sina tjejkompisar på Café Charm i Sundsvall och där satt man med sina stora koppar te, åt en mazarin och spanade.

– Idag är det ju sällan man frågar någon om man ska hänga, man säger ju ’Ska vi ses över en kopp kaffe?’. Det är ju själva inledande kontexten för vad vi ska göra när vi ses, du ska ju inte bara komma hem till mig utan vi ska ju faktiskt sätta oss ner och ta en kopp kaffe.

Hanna tror att den rådande pandemin bidragit till att vi kommer fika annorlunda i framtiden.

– Corona har ju uppenbarligen ställt till det för fikat, men det har ju å andra sidan kanske gjort fikan viktigare. Att man uppskattar det på ett annat sätt när man väl kan ses. Man behöver ju inte fika inne, som nu när jag var uppe i Sundsvall så fikade vi mycket ute och då tycker jag verkligen kaffet gör sin grej i och med att det är varmt och gott. Så jag skulle nog säga att fikat har blivit ännu viktigare sedan pandemin och att man förstår att det behövs och ingenting vi kan sluta med för det är det man mår bra av, att mötas.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.