annons

Fem roliga sätt att garnera sommardrinkar med gurka
Foto: Jenny Ericsson

Fem roliga sätt att garnera sommardrinkar med gurka

Citron, apelsin och söta bär i all ära, här är fem gurkgarnityrer som både imponerar visuellt och förhöjer smaken när du serverar sommarens cocktails.

Citron, apelsin och söta bär i all ära, här är fem gurkgarnityrer som både imponerar visuellt och förhöjer smaken när du serverar sommarens cocktails.

För att få till den perfekta drinken behövs vackert garnityr, och den bortglömda gurkan har alla egenskaper som krävs för att du ska nå det bästa drinkresultatet.

Gurkan härstammar ursprungligen från Indien, där den har odlats sedan omkring 2000–3000 år före Kristus. Man tror att gurkan kom till Sverige först under slutet av 1500-talet, då första odlingen ska ha skett i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus. I dag är det en självklar del i många svenskars kylskåp.

Gurkan, som består till 96 procent av vatten, verkar till synes inte bidra så mycket till bordet. Men i själva verket är det ett näringsrikt bär som passar utmärkt till sommarens drinkbord.

– Det som kännetecknar gurkan är den milda, krispiga och uppfriskande smaken, vilket också lyfter drinken ytterligare en nivå. Med garnityr gjort av gurka får man både en estetisk vacker och smakmässig god drink för de allra varmaste sommardagarna, säger Rasmus Harnell, Marketing Activation Manager på Nigab.

Gurkvågen: Ta fram ett zestjärn och en hel gurka. Dra sedan zestjärnet mot skalet för att skapa ett randigt mönster. Ta sedan fram en hyvel eller en potatisskalare och hyvla av en gurkremsa från det mönstrade skalet. Trä gurkremsan genom en drinkpinne och forma till en härlig vågform. Har du inget zestjärn kan du skapa det randiga mönstret med hjälp av en gaffel. Passar särskilt bra med drinken ”Pocket full of green”.

Gurkkulor: Likt små glasskulor kan det vara festligt med gurkkulor till sommarens drycker. Ta fram ett kuljärn och gröp ur kulor från gurkan. Har du inget sådant verktyg i hemmet, går det även bra att använda sig av en tesked. Sätt sedan fast kulorna på en drinkpinne och doppa ner den i en ”Hendricks Martini”.

Hendrick’s Martini
6 delar Hendrick’s Gin
1 del torr vermouth
Is

Gurkstrimlor: Gurkstrimlor är ett annat udda, men roligt garnityr för att dekorera sin drink. Ta fram ett zestjärn och skala av långa och fina strimlor av gurkan. Saknar du ett sådant verktyg går det även bra med en osthyvel. Se då till att sedan skära smala strimlor av gurkremsan med hjälp av en kniv. Gurkstrimlorna går alldeles utmärkt ihop med en svalkande ”Midsummer Spritz”.

Gurkremsor: Gurkremsan är ett annat trevligt garnityr. Hyvla gurkan med en osthyvel eller en potatisskalare för att få till en lång, men tunn skiva. Virvla sedan ner den i glaset, likt en spiral, och fyll den med en klassisk ”Hendrick’s Tonic”.

Hendrick’s Tonic
1 del Hendrick’s Gin
3 delar tonicvatten
Is

Gurkskivor: Slutligen så får man inte glömma de klassiska, men ack så krispiga gurkskivorna. Skär gurkan i tunna skivor och stoppa dem i ett glas fyllt med drinken ”Cucumber Lemonade”.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.