Fazer Food Services forhindrar matsvinn

Fazer Food Services förhindrar matsvinn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

226 ton mat räddades 2016. Det är ett minskat matsvinn med 20 procent, vilket motsvarar 450 000 måltider. Vi talar om företaget Fazer Food Services som är ledande inom måltidstjänster i Norden.

Fazer Food Services miljömål om minskat matsvinn går hand i hand med FN:s hållbarhetsmål och Sveriges miljömål, sedan 2015 gör företaget regelbundna mätningar av matsvinn som nu 2016 visar sig ha gett resultat.

– Fazer Food Services mål för 2016 var att minska matsvinnet med tio gram per portion och med hjälp av ett starkt engagemang bland medarbetarna och samarbete med våra kunder har vi överträffat förväntningarna och minskat mängden svinn med drygt 13 gram per portion, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef på Fazer Food Services.

Samarbetet med gymnasieskolan Rudbeck utanför Stockholm ledde till att matsvinnet minskade med över 34 procent, vilket motsvarar cirka 1500 portioner. Under hösten köptes mindre tallrikar in och vågar som visar hur mycket mat som slängs.

– Råvaran är Fazer Food Services mest betydande miljöaspekt och utöver minskat matsvinn handlar våra mål om ökad ekologisk andel och ökad mängd grönsaker. Detta hjälper oss fokusera helhjärtat på råvaran, vilket jag tror har bidragit till att vi nu nått det bästa årsresultatet vad gäller matsvinn i Fazer Food Services historia, avslutar Jonny Zackrisson.

Text: Helena Pedone

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.