226 ton mat räddades 2016. Det är ett minskat matsvinn med 20 procent, vilket motsvarar 450 000 måltider. Vi talar om företaget Fazer Food Services som är ledande inom måltidstjänster i Norden.
Fazer Food Services miljömål om minskat matsvinn går hand i hand med FN:s hållbarhetsmål och Sveriges miljömål, sedan 2015 gör företaget regelbundna mätningar av matsvinn som nu 2016 visar sig ha gett resultat.
– Fazer Food Services mål för 2016 var att minska matsvinnet med tio gram per portion och med hjälp av ett starkt engagemang bland medarbetarna och samarbete med våra kunder har vi överträffat förväntningarna och minskat mängden svinn med drygt 13 gram per portion, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef på Fazer Food Services.
Samarbetet med gymnasieskolan Rudbeck utanför Stockholm ledde till att matsvinnet minskade med över 34 procent, vilket motsvarar cirka 1500 portioner. Under hösten köptes mindre tallrikar in och vågar som visar hur mycket mat som slängs.
– Råvaran är Fazer Food Services mest betydande miljöaspekt och utöver minskat matsvinn handlar våra mål om ökad ekologisk andel och ökad mängd grönsaker. Detta hjälper oss fokusera helhjärtat på råvaran, vilket jag tror har bidragit till att vi nu nått det bästa årsresultatet vad gäller matsvinn i Fazer Food Services historia, avslutar Jonny Zackrisson.
Text: Helena Pedone