När White Guide nyligen testade hamnens nyaste restaurangtillskott Farm Restaurant & Bar så blev betyget ”Mycket god klass” och recensionen avslutades med ”Detta är utan tvivel en av Stockholms just nu mest intressanta krogsatsningar.”
– Det är jätteroligt att en restaurang som Farm öppnat vid Värtahamnen! För utvecklingen av stadsdelen är det avgörande att vi får liv och rörelse mellan husen och då behöver husen fyllas med spännande innehåll. Jag tror absolut att Farm kommer bidra till att många får upp ögonen för den framväxande stadsdelen. Sen kommer de ju få en riktigt smakupplevelse på köpet också, säger Kristina Alvendal från stadsutvecklarna i Värtahamnen.
Restaurangen ligger på Frihamnsgatan 26 och är samlokaliserad med Stockholm Brewing Co. som växt ur sina lokaler på Södermalm. Numera kan ölproduktionen både beskådas och avnjutas inifrån restaurangen som har ett unikt hållbarhetstänk och ett alldeles eget kretslopp.
– Hållbarheten ska genomsyras i maten på Farm. Vi försöker ha ett så slutet kretslopp som möjligt, vilket är möjligt genom att vi också driver gården Karshamra i Botkyrka. Det mesta som serveras på restaurangen kommer från gården och menyn får styras utifrån vad som kan skördas, säger Agnes Larsson Stormgaard, delägare på Farm Restaurant & Bar.
Ett exempel på hur bryggeriet, gården och restaurangen utgör ett kretslopp visar sig exempelvis i användandet av bryggeriets restproduktshantering.
– Från bryggeriet får vi en restprodukt som heter drav (mältat korn). Draven används som foder för korna på Karshamra. Korna går efter en tid till slakt och serveras sedan här på vår restaurang, säger Agnes Larsson Stormgaard.
Farm Restaurant & Bar valde att etablera sig vid Värtahamnen då man såg att det gick att få generösa utrymmen på den perfekta platsen.
– Det är jättekul att så mycket börjar hända i stadsdelen. Det blir mer levande och vi ser verkligen fram emot den fortsatta utvecklingen. Luncherna går superbra och fler och fler hittar hit. Snart kommer vi också börja att hålla bryggpubar på helgerna där besökare både kan dricka och lära sig att brygga riktigt bra öl, avslutar Agnes Larsson Stormgaard.