Fagelinfluensa ger färre agg

Fågelinfluensa ger färre ägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Text: Helena Pedone

I november kom fågelinfluensan och svenska äggproducenter har hållit sina höns inomhus sedan dess. Det finns dock ingen risk för att du kan smittas genom att äta ägg eller kyckling enligt Livsmedelsverket.

– På grund av rådande läge kommer utbudet av ägg från utehöns att minska från vecka åtta. Vi hoppas att smittorisken minskar så att vi snart kan låta hönsen gå ut igen. Vi följer Jordbruksverkets riskvärderingar med stort intresse, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Detta är dock inget som du som konsument kommer att märka av. Det kommer att bli färre ägg från höns som är frigående ute, men inte färre ägg totalt.

I november kom det första fallet av fågelinfluensa (H5N8) till Sverige. I november höjde även Jordbruksverket smittskyddsnivån till nivå 2. Nivå 2 innebär att hönsen ska hållas inomhus för att skydda sig från smittorisken. Svenska äggproducenter har därför hållit sina höns inomhus sedan dess, även fast det står ”frigående utomhus” på förpackningarna. Detta får högst ske under tolv veckor.

Svenska äggproducenter har hållit sina höns inomhus sedan november, även fast det står ”frigående utomhus” på förpackningarna.

– Att stoppa influensan är svårt, den spridas med vilda fåglar, säger Astrid Lovén Persson.

Fågelinfluensa har funnits i flera år bland vildfåglar och tambesättningar i andra länder men har aldrig smittat någon människa. Fågelinfluensa sprids inte heller via livsmedel enligt Livsmedelsverket.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.