Text: Helena Pedone
I november kom fågelinfluensan och svenska äggproducenter har hållit sina höns inomhus sedan dess. Det finns dock ingen risk för att du kan smittas genom att äta ägg eller kyckling enligt Livsmedelsverket.
– På grund av rådande läge kommer utbudet av ägg från utehöns att minska från vecka åtta. Vi hoppas att smittorisken minskar så att vi snart kan låta hönsen gå ut igen. Vi följer Jordbruksverkets riskvärderingar med stort intresse, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Detta är dock inget som du som konsument kommer att märka av. Det kommer att bli färre ägg från höns som är frigående ute, men inte färre ägg totalt.
I november kom det första fallet av fågelinfluensa (H5N8) till Sverige. I november höjde även Jordbruksverket smittskyddsnivån till nivå 2. Nivå 2 innebär att hönsen ska hållas inomhus för att skydda sig från smittorisken. Svenska äggproducenter har därför hållit sina höns inomhus sedan dess, även fast det står ”frigående utomhus” på förpackningarna. Detta får högst ske under tolv veckor.
– Att stoppa influensan är svårt, den spridas med vilda fåglar, säger Astrid Lovén Persson.
Fågelinfluensa har funnits i flera år bland vildfåglar och tambesättningar i andra länder men har aldrig smittat någon människa. Fågelinfluensa sprids inte heller via livsmedel enligt Livsmedelsverket.