annons

Brooklyn Brewery Palenque
Foto: Carlsberg

Exklusiv syrlig öl släpps i limiterad upplaga

Exklusiv öl från Brooklyn Brewery släpps i limiterad upplaga på Systembolaget. Syrlig öl med key lime och en touch av salt, som sedan lagrats i sällsynta mezcal-fat.

Exklusiv öl från Brooklyn Brewery släpps i limiterad upplaga på Systembolaget. Syrlig öl med key lime och en touch av salt, som sedan lagrats i sällsynta mezcal-fat. 

Namnet Palenque har sitt ursprung i de små destillerier där mezcal tillverkas. Dessa destillerier kallas lokalt för just palenque. De flesta palenques i Oaxaca-regionen i Mexiko är belägna långt upp i bergen och det är här mycket av den bästa agaven odlas och skördas för att framställa mezcal. Mezcal är släkt med tequila, men här röks agaven och kokas under jord. Denna teknik ger mezcal en anmärkningsvärd rökighet.

– Mezcal är förmodligen min favoritsprit. Den kan vara underbart komplex. I Brooklyn Palenque kan du verkligen känna smaken av mezcal i bakgrunden men utan att den tar över från den unika smaken av key lime, säger Garrett Oliver, Bryggmästare, Brooklyn Brewery.

Mezcal-fat är mycket ovanliga, troligtvis är majoriteten av den mezcal som framställs aldrig i kontakt med trä. I dessa sällsynta fat har Palenque som är en unik suröl lagrats. Fatlagringen tillför en smak av vanilj och kokosnöt samt en lätt rökighet. Key lime har en tydligare tropisk arom än vanlig limefrukt och det gör att du möts av en tropisk smakstorm när du dricker Palenque. En tillsatts av lite salt ger ölen en härligt rundad sötma.  

När flaskorna når hyllorna på Systembolaget i slutet av mars gäller det att vara snabb. Palenque är en del av bryggeriets experimentella serie av öl och kommer i en exklusiv mycket begränsad upplaga – Palenque finns då bara att få tag på i Sverige utanför USA.

Den närmsta jämförelsen med en cocktail, och den är faktiskt väldigt nära, skulle vara en Mezcal Margarita med bara en touch salt på kanten av ditt glas. Denna öl är en absolut stjärna med mat, särskilt skaldjur och mat från grillen. Jag kan inte vänta tills att jag får prova Palenque med en toast skagen! Säger Garrett Oliver.

Palenque finns tillgänglig från den 23/3 i utvalda butiker på Systembolagets tillfälliga sortiment.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.