Exklusiv 15-årig Port Pipe Single Cask släpps 13 augusti från Speyside-destilleriet Tomintoul
Foto: TOMP Beer, Wine & Spirits

Exklusiv 15-årig whisky släpps 13 augusti

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic

Den 13 augusti släpper det omtalade destilleriet en speciellt utvald Single Cask på Systembolaget.

Tomintoul som är en av Skottlands högst belägna byar har ett fantastiskt lager av single malt whisky. Denna Port Pipe, av yppersta kvalitét, har valts ut av master distiller Robert Flemming speciellt för svenska Systembolaget för att stilla lystmätet hos alla svenska whiskyentusiaster som älskar portvinslagrad whisky. Whiskyn destillerades den 13 december 2004 och lades initialt på second fill bourbonfat under 10 år varefter den flyttades över till portvinsfat – Port Pipes – med en slutlagring på sammanlagt fem år. Whiskyn är en Single Cask där man lyckats få ut totalt 360 flaskor och vi talar förstås om en icke kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni månad 2020 och är Cask Strength med pampiga 60,3% alkoholhalt. Flaskorna är individuellt numrerade och kommer i en presentförpackning.

Whiskyn har en finstämd doft av malt, karamell, plommon och katrinplommon. Den har smak av vanilj, blandas kryddighet samt mörka frukter med en mycket lång och ihållande fyllig avslutning av mörk frukt med plommonsötma samt svartpeppar.

Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är ett av Skottlands högst belägna byar. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

Tomintoul Port Pipe Single Cask 15 YO 2004 kan hittas här.

relaterat

Kul i Jul - italienska julkakor från Zeta
julmat

Kul i jul med italienska julkakor

Precis som julskinkan är helig för svenskarna, är julkakorna Pandoro och Pannetone det för italienarna. Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet.

Glöggiganten Saturnus presenterar 2020 års sortiment: – tradition, trend och innovation i julig förening
Juldryck

Glöggiganten presenterar 2020 års sortiment

När Sveriges äldsta och största glöggfabrik presenterar sitt utbud för 2020 är det en väl avvägd blandning av traditionella smaker, trendmedvetet innehåll och nytänkande i framkant.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.