Exklusiv 15-årig Port Pipe Single Cask släpps 13 augusti från Speyside-destilleriet Tomintoul
Foto: TOMP Beer, Wine & Spirits

Exklusiv 15-årig whisky släpps 13 augusti

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Den 13 augusti släpper det omtalade destilleriet en speciellt utvald Single Cask på Systembolaget.

Tomintoul som är en av Skottlands högst belägna byar har ett fantastiskt lager av single malt whisky. Denna Port Pipe, av yppersta kvalitét, har valts ut av master distiller Robert Flemming speciellt för svenska Systembolaget för att stilla lystmätet hos alla svenska whiskyentusiaster som älskar portvinslagrad whisky. Whiskyn destillerades den 13 december 2004 och lades initialt på second fill bourbonfat under 10 år varefter den flyttades över till portvinsfat – Port Pipes – med en slutlagring på sammanlagt fem år. Whiskyn är en Single Cask där man lyckats få ut totalt 360 flaskor och vi talar förstås om en icke kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni månad 2020 och är Cask Strength med pampiga 60,3% alkoholhalt. Flaskorna är individuellt numrerade och kommer i en presentförpackning.

Whiskyn har en finstämd doft av malt, karamell, plommon och katrinplommon. Den har smak av vanilj, blandas kryddighet samt mörka frukter med en mycket lång och ihållande fyllig avslutning av mörk frukt med plommonsötma samt svartpeppar.

Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är ett av Skottlands högst belägna byar. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

Tomintoul Port Pipe Single Cask 15 YO 2004 kan hittas här.

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Så piffar du upp utomhusjulen – servera juliga smårätter i äggkartong
julmat

Så piffar du upp utomhusjulen

Att återanvända äggkartongen att servera i är ingen dum idé, tvärtom. Det kan vara både snyggt, klimatsmart och klokt ur smittsynpunkt.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.