annons

Idag kl 10:00 lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2019 från G.D. Vajra!
Foto: Cask & Moestue

Ett lätt spritsigt rödvin på den svenska marknaden

Den 30 juni lanserades ett italienskt rödvin av 100 % Nebbiolo på Systembolaget i begränsad upplaga.

Den 30 juni lanserades ett italienskt rödvin av 100 % Nebbiolo på Systembolaget i begränsad upplaga.

Sedan 2014 har G.D. Vajra producerat Claré J.C. Langhe Nebbiolo, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo. G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av Nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även vinmakaranteckningar av G.B. Croce från 1606 vilka man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver vinet så här:

– Vinet är ljust rubinfärgat och har en bärig, något spritsig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, rosor, jordgubbar och granatäpple. Serveras med fördel svalt, ca 14-16C, som aperitif, till buffémat, charkuterier, pizza eller ljust kött.

JC Claré produceras med druvor från yngre vinstockar och påminner oss om en nästan bortglömd historia som sträcker sig från 1600-talet till fram början av 1950-talet. Då man fortfarande vinifierade och drack Nebbiolo i en lätt, ung och friskt stil.

2019 blev ett år med sen blomning och långsam mognad vilket ledde till en av de senaste skördarna under årtiondet. Druvorna skördades först 7 oktober. Detta i kombination med låg avkastning ledde till utmärkt mogna druvor med utmärkt syra. Ungefär 20 % av vinet har jäst med hela klasar. Efter åtta dagars skalkontakt fördes vinet över till en trycktank (autoklav) för att avsluta jäsningen tillsammans med skalen, detta för en mildare extraktion. Vinet buteljerades redan 27 januari för att bevara maximalt med frukt och fräschör.

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldos filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.