En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Foto: Pernod Ricard

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Sedan 2002 har Stoneleighs vinmakare Jamie Marfell ägnat sig åt att forma viner utifrån det som naturen erbjuder och jobbat efter devisen ”minimal intervention”. Han låter vinerna naturjäsa vilket innebär att ingen jäst tillsätts under processen. Istället öppnar man upp dörrarna till vinproduktionen och låter naturen ha sin gång.

Med minimal intervention i vinframställningen kan Stoneleigh skapa smakupplevelser som hämtar kraft från vinhusets närliggande natur i den norra delen av Wairau Valley, Marlborough på Nya Zeeland. I tusentals år rann floden Wairau genom området och förflyttade stenar i alla dess storlekar till den redan mineralrika jorden.

Idag växer vinstockarna i den forna flodbädden bland dessa så kallade ”solstenar” – vilka fångar upp värmande solstrålar under dagen och reflekterar den lagrade energin under dygnets svalare timmar. Värmens energi bidrar till rankornas mognadsprocess och gör att rötterna söker sig djupt ned för att finna fukt och näring. Med omtanke på områdets unika villkor lyfter Jamie Marfell Stoneleighs produktion till nästa nivå genom Stoneleighdruvornas intensiva smaker.

Samtliga viner från Stoneleigh är veganvänliga från årgången 2020, och bär stolt hållbarhetscertifieringen från Sustainable Winegrowing NZ™ sedan flera år tillbaka.

– Att Stoneleigh numera är veganvänligt känns som ett helt naturligt steg för oss då vi vill att alla runt bordet ska kunna njuta av våra viner. Som vinodlare förlitar vi oss på vår naturliga miljö för att odla kvalitetsdruvor, och vi är väl medvetna om att vi har ett huvudansvar för att skydda och ta hand om naturen i varje steg. Vi strävar efter att noggrant mäta och ständigt förbättra våra ansträngningar, säger Anna Westermark, Senior Brand Manager Wine på Pernod Ricard Sweden.

relaterat

Prisvinnande rom med anor från förbudstiden
Rom

Prisvinnande rom med anor från förbudstiden

The Real McCoy har blivit en stor succé i USA genom sin rom helt utan tillsatser. Produktionen sker hos familjeägda Foursquare på Barbados som är ett av världens främsta romdestillerier.

Jill Johnson lanserar vårens vita vin - Nashville Stories Bianco
Vin

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Bianco

Lagom till ljusare tider får vinfamiljen Nashville Stories tillökning. Det tredje släppet i Jill Johnsons vinserie heter Nashville Stories Bianco och är ett vitt vin från Piemonte i Italien.

Absolut satsar på nytt segment med Absolut Soda Lime & Cucumber
Blanddryck

Absolut satsar på nytt segment

Den 1 mars lanserar Absolut en nyhet i Hard Seltzer-segmentet; Absolut Soda Lime & Cucumber. RTD-sodan kommer att ingå i Systembolagets fasta sortiment.

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Matkasse

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

Alkoholfritt utan kompromisser
Alkoholfritt

Alkoholfritt utan kompromisser

Lagom till vårens första värme lanserar Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%, en ny sorts premiumbubbel som inte kompromissar på smak, kvalitet eller utformning.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.