En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Foto: Pernod Ricard

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Sedan 2002 har Stoneleighs vinmakare Jamie Marfell ägnat sig åt att forma viner utifrån det som naturen erbjuder och jobbat efter devisen ”minimal intervention”. Han låter vinerna naturjäsa vilket innebär att ingen jäst tillsätts under processen. Istället öppnar man upp dörrarna till vinproduktionen och låter naturen ha sin gång.

Med minimal intervention i vinframställningen kan Stoneleigh skapa smakupplevelser som hämtar kraft från vinhusets närliggande natur i den norra delen av Wairau Valley, Marlborough på Nya Zeeland. I tusentals år rann floden Wairau genom området och förflyttade stenar i alla dess storlekar till den redan mineralrika jorden.

Idag växer vinstockarna i den forna flodbädden bland dessa så kallade ”solstenar” – vilka fångar upp värmande solstrålar under dagen och reflekterar den lagrade energin under dygnets svalare timmar. Värmens energi bidrar till rankornas mognadsprocess och gör att rötterna söker sig djupt ned för att finna fukt och näring. Med omtanke på områdets unika villkor lyfter Jamie Marfell Stoneleighs produktion till nästa nivå genom Stoneleighdruvornas intensiva smaker.

Samtliga viner från Stoneleigh är veganvänliga från årgången 2020, och bär stolt hållbarhetscertifieringen från Sustainable Winegrowing NZ™ sedan flera år tillbaka.

– Att Stoneleigh numera är veganvänligt känns som ett helt naturligt steg för oss då vi vill att alla runt bordet ska kunna njuta av våra viner. Som vinodlare förlitar vi oss på vår naturliga miljö för att odla kvalitetsdruvor, och vi är väl medvetna om att vi har ett huvudansvar för att skydda och ta hand om naturen i varje steg. Vi strävar efter att noggrant mäta och ständigt förbättra våra ansträngningar, säger Anna Westermark, Senior Brand Manager Wine på Pernod Ricard Sweden.

relaterat

30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet
Juldryck

Bryggeriernas uppskattade bidrag till julbordet

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer, och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps Mixpack – en ny snapstradition är född
Alkoholfritt

En ny snapstradition är född

Nu ser O.P. Anderson Alkoholfri Snaps dagens ljus, en nyhet som har för avsikt att stärka gemenskapen kring våra dryckestraditioner oavsett om man väljer alkohol eller inte.

Snabb middag med färdigskurna svenska rotfrukter
Matlagning

Snabb middag med färdigskurna rotfrukter

Rotfrukter är gott, hälsosamt, klimatsmart och växer dessutom perfekt i svensk jord. Nu lanserar grönsaksexperten Apetit Svenska rotfrukter, smidigt färdigskurna rotfrukter från södra Sverige.

Sverigepremiär för systrarna Delevingnes prisbelönta prosecco
Vin

Sverigepremiär för prisbelönt prosecco

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är en prisbelönt och hållbart producerad prosecco skapad av systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingne, och lanserades i Sverige den 22 november.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.