annons

The Glenlivet lanserar Illicit Still 12YO i Sverige
Foto: Pernod Ricard

En ny whiskyserie som firar ursprung och originalitet

Den 2 februari lanseras 2 400 flaskor av seriens första whisky i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Den 2 februari lanseras 2 400 flaskor av seriens första whisky i Systembolagets tillfälliga sortiment.

The Glenlivet lanserar ’The Original Stories’, en whiskyserie i begränsad upplaga som firar den berömda skotska single maltens ursprung och passion för originalitet. Den inledande lanseringen i serien är The Glenlivet Illicit Still 12YO.

I början på 1800-talet, innan The Glenlivets grundare George Smith licensierade sitt destilleri, var den avlägsna skotska Glenlivet-dalen den perfekta platsen för olaglig whiskyhandel- och produktion, med väl dolda destillerier där tjuvbrännare tillverkade whiskyn i mindre, handgjorda, kopparpannor.

Det var där i den isolerade dalen som George Smith lärde sig sitt hantverk. Långsamt och noggrant destillerade han det som senare skulle komma att bli den världsberömda The Glenlivet Single Malt Whisky, som etablerat den fruktiga och blommiga Speyside-stilen. Denna historia om hur Smith bröt konventioner för att skapa något nytt är inspirationen till den begränsade upplagan av Illicit Still 12YO, som hyllar varumärkets ursprung.

The Glenlivet Illicit Still 12YO är inte kylfiltrerad och har en något högre alkoholhalt, 48%, jämfört med den klassiska 12-åringen. The Glenlivets fruktiga och blommiga signaturstil som så tidigt kom att förknippas med destilleriet, intensifieras här med mer fyllighet och en något kraftigare karaktär.

Flaskdesignen på The Glenlivet Illicit Still 12YO hämtar inspiration från den äldsta The Glenlivet-flaskan som finns bevarad i Chivas Brothers arkiv, innehållande whisky destillerad 1898 och buteljerad 1925.

– Varje whiskyflaska i serien The Original Stories erbjuder en ny smakupplevelse för svenska whiskyentusiaster och kommer i unikt designade förpackningar som ger liv åt whiskyns anrika historia. Flaskdesignen för The Glenlivet Illicit Still 12YO hämtar inspiration från den äldsta flaskan i The Glenlivets historiska arkiv. Den har koppardetaljer som representerar de handgjorda pannorna vilka användes för att olagligt producera whisky fram till dess att The Glenlivet grundades som lagligt och licensierat destilleri 1824, säger Johanna Elshult, Senior Brand Manager, Pernod Ricard Sweden.

The Glenlivet Illicit Still 12YO
Majoriteten av whiskyn lagras i amerikanska bourbon barrels som får sällskap av selektiv lagring i sherryfat av europeisk ek. Balans mellan fat och destillat har varit mycket viktigt i faturvalet.
Doft: Fruktig och blommig
Smak: Fruktig med tropiska, något söta inslag med en rik munkänsla och karaktär
Finish: Långt och mjukt avslut

Whiskyn kan köpas här från och med 2 februari.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.