En mer klimatmedveten matsedel
Illustration: Konsumentverket

En mer klimatmedveten matsedel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

Vad ska vi äta i dag? Den frågan är nog vanlig i många hem och det är inte alltid lätt att variera vardagsmaten. Helst ska den ju vara både god, nyttig och inte kosta en förmögenhet. Konsumentverket och Livsmedelsverket har tagit fasta på behovet, och dessutom lagt till klimataspekten. Den nya matsedelns rätter kategoriseras efter hur stort klimatavtryck de beräknas ge.

– Vi vill gärna hjälpa konsumenterna att laga enkel vardagsmat som är god, nyttig, överkomlig i pris och som dessutom är snällare mot både klimatet och miljön, säger Elisabet Amcoff, rådgivare på Livsmedelsverket.

Mat påverkar
Mat kan även påverka miljön positivt, till exempel landskapet och den biologiska mångfalden. En del livsmedel påverkar miljön mer än andra och därför är det av stor betydelse vilken mat vi väljer att äta.

Matsedeln innehåller nu fler vegetariska rätter. Fler ingredienser i recepten är Kravmärkta, fisk är MSC-märkt och köttet får gärna vara naturbeteskött och helst närproducerat. Kostnaden för att välja råvaror med omtanke finns medräknad i matsedeln.

Hjälp till budget
Näst efter boendekostnader och transporter är maten ofta det som hushållen lägger mest pengar på. Konsumentverket har regeringens uppdrag att varje år ta fram ett underlag för flera av hushållens kostnader, bland annat för mat. En fyraveckors matsedel fungerar som ett underlag till siffrorna.

– Vi ser att intresset för matkostnader är väldigt stort. Konsumenter kan använda siffrorna när de gör sin egen budget och uppgifterna används också av kommuner och andra myndigheter, säger Ingrid Eriksson på Konsumentverket.

På så vis kan alla få hjälp att uppskatta vad maten för en mer klimatmedveten matsedel kan kosta varje månad.

Här finner du matsedeln uppdelad på fyra veckor. På webben hittar du också uppgifter om matkostnader.

relaterat

Smördeg utan smör är Årets matbluff
matfusk

Smördeg utan smör är Årets matbluff

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.