Årets vinnare av Sveriges Bästa Gin & Tonic har tagit fram två recept på GFT (gin free tonic) – för dig som älskar GT men vill undvika alkohol.
Intresset för alkoholfria alternativ ökar och under 2015 steg försäljningen med nästan 12 procent på Systembolaget – jämfört med föregående år. Men kärleken till Gin & Tonicen består. Vad passar då inte bättre än att bjuda på en GFT nästa gång du har fest? Vinnaren av Sveriges Bästa Gin & Tonic har därför tagit fram två härliga recept på GFT – en klassisk och en julig version.
Gin & Tonic är klassikernas klassiker. Gin är smaksatt med enbär och tonic är smaksatt med kinin. Enbärets aromatiska smak gifter sig perfekt med den bittra tonicen. Så för att återskapa smaken av gin, utan att använda det, krävs därför en enbärssirap. Enbär finns att köpa i vanliga matbutiker, men går även att plocka själv. Det fina med enbär är att de faktiskt går att hitta året om.
Här är två GFT-recept som är lätta att göra själv – även om de kräver lite förberedelse. Men vi lovar, det är värt det.
Visste du att:
Gin & Tonicen såg dagens ljus i början av 1800-talet, då soldater i brittiska Ostindiska Kompaniet plågades av malaria och som skydd mot sjukdomen gavs tonic med kinin i (för kinin skyddar nämligen mot sjukdomen). För att mildra kininets beska spädde de ut tonicen med gin – och världens mest klassiska drink var född.
GFT – gin free tonic
Schweppes alkoholfria GT
Ingredienser:
• 1 rågad matsked enbär
• 1/2 dl vatten
• 1 msk råsocker
• 1–2 tsk färsk limejuice
• Drygt 1 dl (12cl) Schweppes Indian Tonic
• Garnera med en limeskiva
Gör såhär:
Grovhacka enbären. Häll dem i en kastrull tillsammans med råsocker och vatten. Koka upp och sjud i drygt en halv minut. Låt svalna och dra i cirka 4 timmar. Sila av enbären och skaka vätskan i shaker tillsammans med limejuice och is. Häll upp i isfyllt glas och fyll på med Schweppes Indian Tonic. Garnera med en limeklyfta.
Xmas GFT – gin free tonic
Schweppes alkoholfria & juliga GT
Ingredienser:
• 1 rågad matsked enbär
• 1/2 dl vatten
• 1 msk råsocker
• 1 tsk färsk limejuice
• 1 tsk alkoholfri vit glögg
• Drygt 1 dl (12cl) Schweppes Indian Tonic
• 1 apelsinzest med intryckta nejlikor i till garnering
Gör såhär:
Grovhacka enbären. Häll dem i en kastrull tillsammans med råsocker och vatten. Koka upp och sjud i drygt en halv minut. Låt svalna och dra i cirka 4 timmar. Sila av enbären och skaka vätskan i shaker tillsammans med limejuice, alkoholfri vit glögg och is. Häll upp i isfyllt glas och fyll på med Schweppes Indian Tonic. Garnera med apelsinzest med intryckta nejlikor.
Avenue de Champagne
ett mousserande paradis