annons

En av medelhavets okända och prisade vinexportörer

En av medelhavets okända och prisade vinexportörer

En stor del av världens största vinproducenter är placerade runt Medelhavet. En av de mer okända exportörerna är Israel, som har kommit att bli en uppstickare på senare år.

En stor del av världens största vinproducenter är placerade runt Medelhavet. En av de mer okända exportörerna är Israel, som har kommit att bli en uppstickare på senare år.

Tack vare dess ultimata klimat och gedigna lantbruk har det resulterat i fantastiska viner som sedermera vunnit ett flertal internationella tävlingar. Vin har historiskt sett varit en integrerad del av den judiska religionen liksom en essentiell del av de judiska högtiderna och traditionerna. Israels klimat och lantbruk är även ultimata faktorer för vinproduktion. Halvtorrt medelhavsklimat med långa, torra somrar och korta fuktiga vintrar samt ett ökenklimat i Negevöknen i kombination med ett gediget och välutvecklat lantbruk, vilket båda är viktiga komponenter inom vinproduktion. En slående kombination som bidragit till att Israels viner vunnit ett flertal internationella priser, bland annat tre guld i kategorin rödvin och ett silver i kategorin vitt vin i PAR® Wine Award International år 2017.

Det finns över 300 israeliska vackra vingårdar runt om i landet som sträcker sig från bergen i norr till öknen i söder. Vingårdarna är populära turistmål som årligen välkomnar många vinintresserade turister från världen över liksom lokala israeler. Några av de mest välbesökta och prisade vingårdarna finns belägna i Galilee, Golan, Mount Carmel i norr, Judean Hills & Foothills i de centrala delarna samt till Negevöknen i söder.

Domaine du Castel
Domaine du Castel är en av de mest välrenommerade vingårdarna i Israel. 1988 grundade Eli Ben Zaken vingården i Judean Hills, ett område i närheten av Jerusalem. Vingården är belägen 750 meter över havet och år 1992 lanserades Domaine du Castels första vin Castel Grand. Sedan starten har vinet producerats av samma familj och vingården drivs numera av av Zakens barn. Vingården har vid ett flertal tillfällen tilldelats med utmärkelser av bland annat den inflytelserika vinrecensenten Robert M. Parker Jr. och hans plattform The Wine Advocate.

Binyamina Winery
Binyamina är en vingård som grundades av Joseph Zeltzer år 1952. Med en hög dos passion började Zeltzer sin tillverkning i hjärtat av den pittoreska byn Binyamina, som numera anses som Israels officiella vinregion. Vingården Binyamina är främst känd för att producera ett av Israels mest ikoniska kosherviner – The Cave. Ett koshervin innebär att vinet har tillverkats enligt de judiska, religiösa reglerna och inte behandlas av någon som inte är välsignad. Vinet är en bordeaux blend utav druvor från Cabernet sauvignon, Merlot och Petit verdot och vinet lagras under 24 månader i en mörk grotta, vilket är anledningen till namnet ”The Cave”.

Golan Heights Winery
Golan Heights Winery grundades 1983 och är en av de första vingårdar som etablerades i området. Golanhöjderna har ett unikt klimat med vulkanjord, snöstorm under vintern, långa och varma sommarperioder med kalla nätter, vilket ger möjligheter till att producera flertalet viner med olika karaktärer. Golan Heights Winery har 28 vingårdar på över 600 hektar, där 19 olika druvsorter odlas. Golan Heights Winery blev den första israeliska vingården att hamna på vinmagasinet Wine Sectators prestigefyllda lista på ”årets 100 bästa viner”.

Galil Mountains Winery
I bergskedjan i övre Galileen, nära den lilla staden Kibbutz Yiron, hittar du Galil Mountain Winery. De har fem vingårdar i området, en modern produktionsanläggning och erbjuder ett inspirerat urval av prisbelönta viner. Galileen är en region som har ett tusenårigt vinproducerande arv, men hos Galil Mountains Winery produceras vinerna idag i en modern och avancerad vinproduktion. Vingården ligger på drygt 1000 meter över havet och områdets topografi, mark och klimat ger druvorna dess unika egenskaper och smaker. Den innovativt designade vingården fokuserar på en hållbar vinproduktion och driver flera olika hållbarhetsprojekt, där de bland annat inkluderar solenergisystem på vingårdarnas tak.

Upptäck Systembolagets utbud av viner från Israel.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.