EM-guld for svenska konditorer

EM-guld för svenska konditorer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

En smakfull seger.
Minst sagt.
Svenska konditorlandslaget tog hem guldet i EM i konditori.

 

Coupe Europé, europeiska mästerskapen i konditori, avgjordes i italienska Turin 10 juni.
Det blev guld för svenska konditorlandslaget och nu är man klar för VM nästa år – Coupe du Monde de la Pâtisserie – i franska Lyon.

Under EM-tävlingens totala fem timmar producerade det svenska laget, på temat ”Mother Nature”, två glasstårtor med frukt, tio tallsdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.

Det gjorde man bra.
– Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, en av de tävlande.
– Vi lade ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.

-Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.

-Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare.

De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.

– Nu ser vi fram emot att åka till Lyon i januari nästa år, säger Sveriges bagare & konditorers vd Martin Lundell.

 

 

TEXT: TORBJÖRN KARLGREN

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.