annons

io Pepe En Rama 2020 spektakulär upplaga, signerad Antonio Flores
Foto: Nigab

Elfte upplagan av finosherry i begränsad upplaga

Årets saca (tappning) har fått sin karaktär från en ovanligt mild och torr vinter, följt av en kylig och regnig vår.

Årets saca (tappning) har fått sin karaktär från en ovanligt mild och torr vinter, följt av en kylig och regnig vår.

Det är i år den elfte upplagan av Tio Pepe En Rama som släpps på marknaden, i en situation som inte liknar något av de tidigare åren. De senaste åren har chefsvinmakaren Antonio Flores alltid gjort den slutliga blandningen tillsammans med en internationell vinpersonlighet, men i år fick han göra den på egen hand. Resultatet blev den kanske mest komplexa Tio Pepe En Rama någonsin, som lanserades på Systembolaget den 10 juni i en upplaga på 1 500 flaskor.

Som tidigare år har Antonio Flores valt ut vinerna från faten i de historiska källarna Constancia och Rebello. Från det första urvalet av 200 fat, valdes sedan 69 fat ut för buteljering.

Tio Pepe En Rama 2020

– Detta är en av de mest spektakulära upplagorna av Tio Pepe En Rama som jag har haft förmånen att välja ut, konstaterar Antonio Flores.

– I bodegan betraktar vi den biologiska lagringen under flor-lagret som vår andra terroir. Denna andra terroir ger oss möjligheten att maximera den unika karaktären från albariza-jorden – en delikat ton från den kalkrika jordmånen parat med inslag av mandel och blommiga toner – allt resulterande i en stor, stor bukett av smaker.

– Jag blev helt knockad när jag provade årets tappning av Tio Pepe En Rama, berättar Kalle Bengtsson, Brand Manager på Nigab.

– En riktig smakbomb, med kraftig finokaraktär och lager på lager av mandel, citrus och lindblom. En liten ton av bivax ger ett långt och intensivt avslut. Här blir det till att matcha med den bästa spanska skinka man kan hitta, avslutar Kalle.

Tio Pepe En Rama serveras bäst väl kyld i ett vinglas med generös kupa. Efter att man öppnat flaskan bör den konsumeras inom ett dygn. Sin fräschör till trots, har Tio Pepe En Rama lagringspotential, och sedan lanseringen för 10 år sedan har vinmakarna på Gonzalez-Byass fascinerats över hur väl vinet utvecklats med lagring på flaska. Lagrat i en sval, mörk källare utvecklas En Rama till ett läckert vin med nötiga lagringstoner efter ett till två år.

Trots detta rekommenderas i första hand att Tio Pepe En Rama avnjuts så nära tappningsdatum (står på baksidesetiketten!) som möjligt, för att kunna njuta av de unika aromerna från en fino som tappas direkt från fatet!

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.