MZ Barrik by Måns Zelmerlöw, ny vinlansering i unik förpackning
Foto: Hermansson & Co.

Eldig, elegant spanjor på trenddruvan garnacha

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Måns Zelmerlöw följer upp sina tidigare succéviner med MZ Barrik, en guldbeklädd vintunna fylld med rött vin på trenddruvan garnacha tinta.

– MZ Barrik är något helt nytt och väldigt premium. Ett vin på min favoritdruva förpackat i en smäcker vintunna. En
lansering som definitivt fyller ett gap i Systembolagets likriktade butikshyllor
, säger Måns Zelmerlöw.

Artisten Måns Zelmerlöw har på kort tid etablerat sig även som svensk vinpersonlighet. I våras lanserades MZ Cava, som snabbt blev en succé och tog plats i Systembolagets hyllor. Och bara för en dryg månad sedan presenterades MZ Raval – ett elegant spansk rött vin från DO Terra Alta som även det snabbt blivit en lovordad försäljningssuccé. Nu lanseras det tredje vinet i MZ-portföljen: MZ BARRIK by Måns Zelmerlöw.

Vad det handlar om är en röd spanjor odlad och skördad i Terra Alta i Katalonien. Arkitekten bakom vinet i MZ Barrik är Joan Soler, en mycket känd och prisbelönt vinmakare i regionen. Vinet är uteslutande gjort på druvan garnacha, som är en av de mest odlade druvorna i världen. Var druvorna odlas påverkar dock karaktären på vinet. Spanska garnachaviner får en något eldig, mycket intensiv och komplex karaktär, tydliga tanniner och en eftersmak som dröjer sig kvar länge. Sist men inte minst har vinet har en ovanligt låg sockerhalt om endast 0,82 gram restsocker per liter.

– MZ Barrik är ett smakintensivt vin med stor komplexitet. Druvan garnacha levererar här ett helt fantastiskt resultat, säger Malin Lindberg, Senior Brand Manager på Hermansson & Co.

Barrik kommer i en för Sverige helt ny typ av förpackning – en liten guldklädd vintunna. Inspirationen till namn och design har hämtats från barrique, det franska ordet för en mindre typ av ekfat om 225 liter som används för lagring av kvalitetsviner.

– Den här tunnan är en revolutionerande och innovativ typ av förpackning gjord på återvunnen metall. När vinet är slut kan den smakfullt stilrena tunnan användas som vinkylare eller kruka till exempel. Vill man inte spara den går den givetvis att källsortera som vanligt på sin lokala källsorteringsstation, berättar Malin Lindberg, Senior Brand Manager på Hermansson & Co.

– Jag är så oerhört glad och stolt över MZ BARRIK! Det har varit en enormt spännande resa få att delta i det gedigna arbetet det innebär att lansera ett nytt vin. Alltifrån valet av område, druvor och lagringsmetod till att sedan ta fram den garnachablend som känns helt rätt. Sist men inte minst att vara med och ta fram designen till denna helt unika typ av förpackning på den svenska marknaden känns enormt privilegierat, säger Måns Zelmerlöw.

Måns har alltid haft ett genuint intresse för mat och dryck, vilket fördjupades då han bodde under några år i Barcelona. Här förälskade han sig i såväl smakupplevelserna i maten och drycken, som i det spanska sättet att umgås kring måltiden. Så det är definitivt ingen slump att Måns vinlanseringar, MZ Cava, MZ Raval och nu MZ BARRIK har sitt ursprung i Katalonien.

– Liksom mina tidigare viner har jag även den här gången valt att producera mitt nya vin ihop med Barcelona Brands S.L. De är inte bara välrenommerade, utan har även ett stort fokus på ursprung, hantverk och hållbarhet. Och det är oerhört viktiga parametrar för mig, avslutar Måns Zelmerlöw.

relaterat

30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet
Juldryck

Bryggeriernas uppskattade bidrag till julbordet

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer, och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps Mixpack – en ny snapstradition är född
Alkoholfritt

En ny snapstradition är född

Nu ser O.P. Anderson Alkoholfri Snaps dagens ljus, en nyhet som har för avsikt att stärka gemenskapen kring våra dryckestraditioner oavsett om man väljer alkohol eller inte.

Snabb middag med färdigskurna svenska rotfrukter
Matlagning

Snabb middag med färdigskurna rotfrukter

Rotfrukter är gott, hälsosamt, klimatsmart och växer dessutom perfekt i svensk jord. Nu lanserar grönsaksexperten Apetit Svenska rotfrukter, smidigt färdigskurna rotfrukter från södra Sverige.

Sverigepremiär för systrarna Delevingnes prisbelönta prosecco
Vin

Sverigepremiär för prisbelönt prosecco

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är en prisbelönt och hållbart producerad prosecco skapad av systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingne, och lanserades i Sverige den 22 november.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.