annons

Pernod Ricard Sweden välkomnar den exklusiva hantverksmezcalen Del Maguey Vida till sin produktportfölj

Ekologisk hantverksmezcal lanseras i Sverige

Del Maguey Vida är en själfull, rustik och komplex mezcal som avnjuts lika bra på egen hand som i drinkar. Kvalitetsmezcalen från Oaxaca, Mexiko finns nu tillgänglig i Systembolagets sortiment.

Del Maguey Vida är en själfull, rustik och komplex mezcal som avnjuts lika bra på egen hand som i drinkar. Kvalitetsmezcalen från Oaxaca, Mexiko finns nu tillgänglig i Systembolagets sortiment.

Pernod Ricard Sweden välkomnar den ekologiska hantverksmezcalen Del Maguey Vida till sin produktportfölj. Det är en ekologisk mezcal från byn San Luis Del Río i Oaxaca i Mexiko och görs uteslutande på agavesorten Espadín. Del Maguey anses som det första internationella varumärket av hantverksmässigt producerad mezcal.

Mezcal är ett äkta hantverk som produceras enligt 500 år gamla traditioner och processer i olika byar runt om i södra Mexiko. Till skillnad från tequila, som endast får tillverkas av blå tequila agave, får man använda betydligt fler av de över 200 olika mexikanska agavearterna till mezcal. Även geografin – var man får tillverka de båda mexikanska spritsorterna – skiljer sig åt och tas noggrant upp i respektive regelverk.

Del Maguey Vida har aromatiska toner av rök, honung, vanilj, och rostad agave. Smakerna bjuder in till ingefära, kanel, bränt sandelträ, banan och mandarin med en lång mjuk eftersmak.

– Traditionellt dricks mezcal främst rent eller till mat på grund av spritens robusta och komplexa karaktär. En klassisk servering från Oaxaca är att man har ett litet glas mezcal att sippa på en och en tjock skiva apelsin kryddad med sal de gusano* (ett chilisalt gjort på rostade larver), säger Björn Kjellberg, Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden.

Del Maguey grundades 1995 av den internationellt erkända konstnären Ron Cooper. Del Magueys produkter tillverkas enligt principen ”Single Village Mezcal” som går ut på att varje att lyfta fram den unika karaktär varje producerande by har och på så sätt bevara denna urgamla sprittradition och kultur.

Förutom Del Maguey Vida som finns på Systembolaget lanserar även Pernod Ricard följande uttryck av Del Maguey mot restaurang: Del Maguey Chichicapa, Del Maguey Jabali och Del Maguey Tobala.

*Sal de gusano
En variant på sal de gusano är enkelt att blanda ihop hemma. Blanda flingsalt med chiliflingor eller rökt chilipulver, rationering ca 5:1, dvs. var generös med saltet.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.