anCnoc PEAT limited edition på Systembolaget
Foto: Tomp Beer, Wine & Spirits

Destilleri firar 125 år med rökig whisky

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Varför inte släppa en rökig whisky på sin 125:e födelsedag, lagrad på både ex-bourbonfat och ex-sherryfat?

Den första rökiga anCnoc-upplagan som lagrats på sherryfat – anCnoc Peat – är nu ett faktum, och finns på Systembolaget sedan 2 juni.

Grundaren John Morrison såg ett gyllene tillfälle när det rena kristallklara källvattnet rusade från Black Hill genom höglandets torvmarker. John var en visionär och han såg en möjlighet att förvalta denna gåva från naturen.

Knockdhu distillery grundades 1894 och genom åren har dess produktionsmetoder knappt förändrats. Historia, arv, stolthet och passion passerar genom Knockdhus majestätiska kopparpannor idag, precis som de gjorde för alla dessa år sedan för att skapa en modern men ändå traditionell single malt whisky. Med stolthet uppkallad efter dess ursprung Black Hill.

125 år senare är minnet av det förflutna fortfarande närvarande, tack vare John Morrisons banbrytande vision att skapa ett modernt hantverk på den perfekta platsen.

Knockdhu Distillery ansågs vara ett av Skottlands mest moderna destillerier, 1894 vill säga. Idag är destilleriet varsamt uppdaterat och hantverket lever vidare.

– Vi lever och arbetar fortfarande enligt traditionella metoder samtidigt som vi omfamnar nutidens föränderliga tider med moderna traditioner, säger Gordon Bruce, Distillery Manager.

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Så piffar du upp utomhusjulen – servera juliga smårätter i äggkartong
julmat

Så piffar du upp utomhusjulen

Att återanvända äggkartongen att servera i är ingen dum idé, tvärtom. Det kan vara både snyggt, klimatsmart och klokt ur smittsynpunkt.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.