åretskond

De kan vinna titeln Årets Konditor 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2019 är avgjord och fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10–11 oktober. Genom att ta inspiration från de fyra elementen eld, jord, luft och vatten ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2019, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Nu står fem av Sveriges skickligaste konditorer klara inför höstens final av Årets Konditor som avgörs den 10–11 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1988 och i enlighet med traditionen präglas den även i år av ett noga utvalt tema. I år är temat som ska inspirera konditorerna De Fyra Elementen, alltså eld, jord, luft och vatten. Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

”Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna”, säger Martin Lundell, VD för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar på Bak – och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan. Under finaldagarna kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars- tårta till juryn. De ska även presentera ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer samt två olika praliner. Totalt ska 28 stycken petit fourer och praliner tillverkas. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat”skyltfönster”.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland annat Årets Konditor 2010 och stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och även kontinuerligt kommentera finalen.

Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson, som även är ordförande för föreningen ÅK, i spetsen.

Här är finalisterna i Årets Konditor 2019:

Claudia Chindea är från Göteborg och jobbar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori

Isabella Westergren är från Bollnäs och jobbar på Hotell At Six i Stockholm

Jimmy Wollberg är från Göteborg och jobbar på Berzelii Choklad

Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö

Sara Nilsson är från Hedemora och jobbar på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg

Foto-Pressbild

relaterat

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.