annons

Dags att aterupptacka peppar

Dags att återupptäcka peppar

I samband med tävlingen Årets Kock lanserade Arla Årets Smak, en satsning på att öka kunskapen om smak bland proffs och konsumenter. Nu presenterar Arla den första fördjupningen inom trenden hetta där tre trendiga pepparsorter står i fokus: Tellicherry, sansho och timut.

 

Baserat på trendanalys och intervjuer med experter har Arla utsett hetta till Årets Smak 2019. Under året kommer Arla djupdyka inom trendiga råvaror hämtade från fyra fokusområden inom hetta: peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). Först ut är peppar.

– Trots att peppar är världens vanligaste krydda har vi upptäckt att vi kan rätt lite om den. Med hjälp av våra framtagna smakpaletter hoppas vi att fler kök inspireras till att experimentera med peppar och även får nya insikter i mejeriprodukternas roll som smakbärare. Årets Smak kommer visa att peppar är en underbar, mångsidig och underskattad smaksättare, säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice.

Peppar – hetare än någonsin

2019 kommer vi återupptäcka peppar som en enastående smakgivare. Årets Smak fokuserar på tre olika pepparvarianter: Tellicherry, sansho och timut. De två sistnämnda tillhör inte släktet piper nigrum, som klassisk peppar gör, utan är släktingar till sichuanpeppar.

Tellicherry

Tellicherry är inte en särskild sorts peppar utan ett storleksmått på svartpeppar.
Alla pepparkorn med en diameter större än 4,25 mm får kallas för Tellicherry.
Att Tellicherrypeppar är särskilt eftersökt beror på att de har lite mindre hetta men fylligare arom.

Sansho

Sanshopeppar kommer från Japan där den används flitigt i många olika rätter. Den gröna färgen beror på att sanshopeppar skördas omogen vilket ger den dess unika smakegenskaper med mycket citrus och en viss jordighet.

Timut

Även timutpeppar tillhör samma släkte som sichuanpeppar men härstammar från Nepal där den odlas på hög höjd. Timutpeppar är en aromatisk och blommig krydda som präglas av en viss rökighet.

 

Mejeri + peppar = sann magi

Peppar, oavsett vilken sort, har många flyktiga ämnen som också är känsliga för temperatur. Det är en av anledningarna till att peppar passar så bra ihop med mejeriprodukter. Exempelvis gifter sig rostad peppar och smör oerhört väl då fettet och aromerna i smör hjälper till att binda och förhöja flera av de peppararomer som annars skulle gå förlorade. Med hjälp av mejeriprodukter kan man bland annat framhäva grapefrukttonerna hos timut, få fram gran- och tallaromer från sansho och mildra stinget från Tellicherry.

 

 

 

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.