30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet
Foto: Sveriges Bryggerier

Bryggeriernas uppskattade bidrag till julbordet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer, och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

Musten har en unik roll på det svenska julbordet. Drycken uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.

– Tack vare att vi i Sverige har så många bryggerier har utbudet på must växt drastiskt senaste åren, så gott som varje region har en eller flera lokala varianter. Idag har julmusten ett bredare smakspann med olika intensiva smaksättningar där vissa lämpar sig bättre för barn och andra för vuxna. Generellt är julmusten en bra måltidsdryck till julbordets intensiva och ofta salta eller söta smaker. Dessutom är den naturligt alkoholfri, förklarar Sanna Lindberg, dryckesjournalist och ölexpert.

Även det svenska ölet har en självklar plats på julbordet. Normalt sett väljer vi svenskar helst ljus lager när vi köper öl. Smakkategorin står för 86% av ölförsäljningen på Systembolaget. Men när det lackas mot jul väljer vi vårt traditionella svenska julöl, dvs mörk lager i sötare stil.

– Öl är en central del av vår matkultur och passar bra i det svenska köket. Beskan gifter sig med den salta, feta mat som vi ofta hittar bland klassikerna. Bäst till traditionell julmat är mörk lager, brown ale och porter. Idag finns en stor bredd både vad gäller alkoholstyrka och smakstilar och långt ifrån allt med julig etikett är en mörk lager – så det kan vara bra att ta en extra titt på både stil och alkoholhalt innan man öppnar ölen, tipsar Sanna Lindberg.

Att öl är en uppskattad måltidsdryck visar också en opinionsundersökning som genomfördes av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier tidigare i år. 51 procent av de tillfrågade uppger att de främst dricker öl för att det är gott till mat och tilltugg.

– Vi ser att försäljningen av alkoholfri öl stadigt ökar, vilket visar att att andra aspekter än just alkoholen är viktigt. Här har bryggerierna gjort ett stort jobb med att ta fram smakliga alkoholfria alternativ, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

Sedan år 2000 har vi gått från 20 bryggerier i Sverige till idag över 400, vilket breddat utbudet av olika sorters julöl. Nu kan du hitta fantastiska jultolkningar av allt från stout och veteöl till IPA av varierande alkoholstyrka.

Julbordsfakta från bryggerierna:

Must

Bryggerierna tillverkar ca 40 miljoner liter must varje år.
Musten uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till julbordet.
Alla bryggerier köper än idag grundextraktet från AB Robert som uppfann musten. Sedan utformas den slutgiltiga unika smaken i bryggeriet.
Humle och malt ger den mustiga smaken.

Öl

Det svenska ölets historia går tillbaka till vikingatiden, då man drack mjöd.
Bryggerierna skapar öl för alla smaker, maträtter och tillfällen; fruktiga, friska, beska, söta, ljusa, mörka, starka och svaga.
Alla dessa öl bryggs genom att man varierar de fyra basingredienserna: malt, vatten, humle och jäst. I många fall tillsätter man även smak med frukt, kryddor och dyl.
Den mest sålda smaktypen i Sverige är ljus lager.
Traditionell svensk julöl är kategoriserad som mörk lager i sötare stil.
Sveriges över 400 bryggerier har tillsammans skapat en stor bredd av julöl.

relaterat

Coca-Cola lanserar två nya smaker
läsk

Coca-Cola lanserar två nya smaker

Coca-Cola rivstartar året genom att lansera inte en – utan två nya smaker. Det är inga mindre än Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri.

OLW rivstartar det nya året med att lansera tre nyheter
Snacks

2022 inleds med ny hetta på snackshyllan

Nu lanseras årets första snacksnyheter från OLW – cheez doodles Deluxe Pecorino, Linschips Hickory Mayo och potatischipset Vegan Sourcream & Onion Chili Tingle.

Guinness 0.0 – en Guinness med allt utom alkohol
Öl

Guinness 0.0 – en stout utan alkohol

Med start 2022 lanseras Sveriges första alkoholfria stout i klassisk stil. Den börjar säljas i matbutiker under januari för att därefter lanseras på Systembolaget 1 februari 2022.

HelloFresh recept för en grönare jul
julmat

Recept för en grönare jul

För att uppmana svenskarna till att ta vara på julens rester har HelloFresh skapat fem goda recept baserade på resterna från julbordet – för att minska på julens matsvinn, och samtidigt skapa nya smaksensationer.

Helena Lyth inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball
Matlagning

Inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball

Julen står för dörren och så även julbaket och vinterdesserter. Inför årets högtid bjuder matprofilen Helena Lyth på ett recept med Fireballstekta äpplen serverade till glass och havrekakor.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.