annons

Bör du undvika gluten?

Det är trendigt att må bra och ta hand om sin hälsa. En av de starkaste hälsotrenderna säger att man bör äta glutenfritt, även om man inte har någon allergi. Men stämmer det..?
Här hör vi två personer som har två olika uppfattningar.
Cecilia Nisbet Nilsson:medicinjournalist och grundare av Swedish Paleo har skrivit ”Autoimmun Kokbok”. Gluten Cecilia Foto Denise Vestin
”Människan åt inte gluten under evolutionen och inga av våra välfärdssjukdomar existerade då.”
Vad är din syn på gluten?
Paleo är en livsstil där maten är väldigt central. Oprocessad, ren mat utan tillsatser är det som gäller. Man utgår från den kost människan åt innan spannmål introducerades för ca 10 000 år sedan, då vi levde som samlare och jägare.
– Genom att undvika vissa saker kan man häva inflammation i kroppen. Jag själv har blivit symtomfri från mina
autoimmuna sjukdomar genom paleokost, säger Cecilia Nisbet Nilsson.
Vad säger vetenskapen? Glutenproteinet, som inte konsumerades under vår evolution, kan inte brytas ner i tunntarmen. Mikroskopiska matrester kan läcka ut i blodomloppet, där vårt immunsystem attackerar dem och även kroppens egen vävnad. Detta är ren glutenintolerans. Sedan kan man ha Non Celiac Gluten Sentcivity (NCGS).  Då reagerar man på andra saker i spannmål och blir sjuk utan att ha en diagnos.
– Om du mår bra av att utesluta spannmål som helhet och sämre när du äter det så är saken klar, trots att du inte har en diagnos. Den beprövade erfarenheten visar att många mår bättre när de inte längre äter spannmål och därför kan jag rekommendera en glutenfri kost till alla, säger Cecilia.
Vad tycker du om trenden med glutenfritt?
Trenden med laktos- och glutenfritt startades i USA för 15-20 år sedan, där mer känt som ”Paleo”. Idag är det många som kallar det för ”Clean Eating”, då man fokuserar på att äta gift- och tillsatsfritt.
– Det var evolutionsforskare som uppmärksammade att våra förfäder varken drack komjölk eller åt spannmål och var friska som nötkärnor. Dagens trender pekar på att allt fler hoppar på paleokost i samband med att man vill äta giftfri och ekologisk mat, säger Cecilia.
Hur ska jag börja?

  1. Sätt dig ner och planera. I paleo ingår inte glutenfria produkter i förpackningar, då de innehåller mängder av tillsatser, E-nummer och andra artificiella ingredienser.
  2. Satsa istället på att tänka bort komjölk, bröd och pasta helt och hållet och satsa på rena råvaror. Ät grönsaker, fisk, skaldjur ekologiskt kött och rotfrukter.

 
Sofia Antonsson, legitimerad dietist vid IBSfri har skrivit ”Lugn mage med god mat”.Gluten Sofia
”Den största anledningen till att folk väljer bort gluten är för att de tror på det.”
Vad är din syn på gluten?
Efter det att man fått den läkarställda diagnosen celiaki (glutenintolerans) kan man behöva hjälp av en dietist för att ställa om kosten.
– Jag har många patienter som har problem med migrän, ledvärk, huvudvärk, yrsel och inflammationer i kroppen, som blir mycket bättre när de tar bort gluten. Då pratar vi om en glutenkänslighet, säger Sofia Antonsson.
Vad säger vetenskapen?
Idag har vi inte riktigt klart för oss vad som händer. Teorin är att gluten är inflammatorisk och påverkar mag- tarmkanalen så att det bildas inflammationer på olika ställen i kroppen.
– Den här teorin har man påvisat till viss del, men det verkar som att vissa påverkas mer än andra av glutenintag, säger Sofia.
Hon tycker att många idag struntar lite i vad läkarkåren säger. Även utan diagnos tar man helt enkelt bort gluten och ser om man mår bättre.
– Det här kan absolut vara en placeboeffekt, det vet vi inte! Allting samspelar och påverkar tarmslemhinnan, inte bara gluten. Sen är mycket anekdotiskt, man har en kompis som har provat och hon mådde bättre, så då testar jag också det. Ibland går det ju bra, och ibland hade man kanske behövt uppsöka vården för att få ordentlig hjälp, säger Sofia.
Vad tycker du om trenden med glutenfritt?
Idag väljer var tredje amerikan bort gluten och Sofia tycker att det självklart finns en hälsoanledning till det.
– Men den största anledningen till att folk väljer bort gluten är för att de tror på det. Man vill vara den här hälsosamma träningspersonen, och då hör det lite till att man ska äta Raw Food eller vetegräs-shots varje dag. Man vill tillhöra en viss grupp, säger Sofia.
Hon ser också att vi idag vänder oss emot etablissemanget, inklusive läkarkåren.
– Man provar och blir sin egen expert, vilket jag ju välkomnar till väldigt stor del. Det är jättebra att folk blir medvetna! Men när man utger sig för att kunna bota vissa sjukdomar, då kanske man ibland drar det lite för långt. Men att välja bort gluten och laktos är ju helt ofarligt, om man gör det på rätt sätt, säger Sofia.
Hur ska jag börja?

  1. Gå till läkare först och ta ett prov för celiaki. Det går inte att påvisa när du redan har slutat med gluten. Därefter kan du börja laborera.
  2. Ta hjälp av en dietist som kan överblicka ditt näringsintag. De spannmål vi äter är ofta berikade med järn och B-vitaminer som du nu måste få på annat håll.
  3. Hur strikt vill du vara? Gluten finns i soppor, såser, köttbullar, färdigmat… Det kanske räcker för dig att bara ta bort bröd, pasta och müsli?

 
Text: Johanna Henriksson

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.