annons

Barn i stan får mindre mjölk i förskolan

En ny undersökning från Hjärta mjölk visar att nästan alla förskolor serverar mjölk till lunchen. Men det är stor skillnad mellan förskolor i glesbygd och i storstadsregioner och mellan fristående och kommunala förskolor.
Mjölken behåller sin starka ställning som förskolebarnens självklara måltidsdryck. 78 procent av alla svenska förskolor serverar mjölk till lunch varje dag. Men undersökningen visar också att förskolans geografiska läge, om förskolan ligger på landet eller i stan, har betydelse för om barnen får mjölk eller inte. I glesbygd och mindre städer serverar 95 procent av förskolorna mjölk till lunchen varje dag. I storstäderna bara 60 procent.
– Det är oroväckande att var barnen bor avgör om de får mjölk till lunchen eller inte, säger Kerstin Wikmar, leg. dietist på Hjärta mjölk. Alla barn har rätt till en fullvärdig kost oavsett om de bor på landsbygden eller i en stad.
Även hur förskolorna drivs spelar roll för om de serverar mjölk eller inte till lunchen. Skillnaden mellan kommunala och privata förskolor är stor. 82 procent av de kommunala förskolorna serverar mjölk till lunchen, men bara 69 procent av de privata.
– Att förskolans driftsform bestämmer vad som finns på förskolebarnens matsedel är återigen ett exempel på hur andra faktorer än kostråd och kunskap inom nutrition får styra över barnens näringsintag, säger Kerstin Wikmar.
Hon tror att en förklaring kan vara att privata förskolor inte har tillgång till kostchefer på samma sätt som de kommunala och poängterar vikten av kunskapsförsörjning inom kost och nutrition även inom den privata sektorn.
Sämst på att servera mjölk till lunchen är förskolor i Stockholm (59 procent), Västra Götaland (69 procent) och Skåne (74 procent). Bäst är förskolor i Gävleborgs och Västerbottens län (99 procent) och Västernorrland och Östergötlands län (97 procent).
Fakta om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Argument AB mellan 13 april och 11 maj 2016.
  • Ansvarig husmor, kokerska eller föreståndare på 1 438 förskolor har intervjuats per telefon.
  • Svarsfrekvens: 81 %.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.