Svenskarna börjar alltmer upptäcka vinlandet Portugal. Under de senaste fyra åren har försäljningen av portugisiska viner nästan fördubblats i Sverige. Det beror bland annat på att landet har många fina inhemska druvsorter och att man ofta får mycket vin för pengarna. ”Drottningen” bland de portugisiska druvorna är den nu så trendiga sorten Alvarinho.
Aveleda Alvarinho är veganvänligt och passar bra till vegetariska rätter, klassiska fiskrätter och skaldjur. Vinet är också fint till påskbuffén, studentbuffén och som sällskaps- dryck i solen.
– Portugal sitter på en stor skattkista med många fina druvsorter som förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får. Nu är Alvarinho druvan på allas läppar och med Aveledas Alvarinho-vin får man en torr och fruktig smakupplevelse som många svenskar gillar, säger Flavia Bergström, senior brand manager på Philipson Söderberg.
Aveleda Alvarinho är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, passionsfrukt, mineral och en sträng av citrusskal och blommor. Det passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.
Druvorna kommer från två olika jordmåner i distriktet Vinho Verde. Majoriteten, 90 procent, kommer från en granitrik jordmån och resten från skifferrika jordar. Skörden sker på natten och jäsningen genomförs i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar där vinet sedan vilar med jästfällningen för att ge både textur och komplexitet.
Artikelnr: 73576 | Alkoholhalt: 12% | Sockerhalt: <3 gram/liter | Pris: 109 kr