20190204-Aretsviltkock

Årets viltkock 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons








Det blev Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan i Skellefteå som gick hem med segern som Årets viltkock 2019 när den avgjordes i helgen på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge.

-Tävlingen är ett jättebra initiativ. Viltkött är ett mer hållbart och etiskt sätt att äta kött på eftersom vilda djur får leva ett vanligt liv, säger en glad Emil Lindfors.

-Emil lyckades med att presentera en elegant rätt med nordiskt viltkött, tydlig uppläggning vilken gav en visuell smakupplevelse som följdes upp av utsökt balanserade smaker, kommenterade Gert Klötzke, juryns ordförande.

 -Viltkött är bland det mest hållbara vi kan äta och dessutom hälsosamt och gott. Därför är det extra roligt att få uppmärksamma de kockar som kan hantera en så fantastisk råvara, tillägger Gert Klötzke.

Men hur ser intresset ut för viltkött hos konsumenter?

-Dagens konsumenter vill gärna veta vad de äter och var maten kommer ifrån, säger Jörgen Andersson på Mårdskog & Lindkvist AB, en lokal leverantör av bl a viltkött. Vi märker att intresset för viltkött ökar i takt med fler vill handla småskaligt, närproducerat och hållbart. Vi ser också att vildsvin tar mer plats med produkter som är anpassade till snabbare och enklare mat, till exempel burgare, tillägger Jörgen.

Svenska Viltmatakademin är arrangör av tävlingen, tillsammans med Eriksberg Vilt & Natur och Svenska Jägareförbundet. Syftet är att öka intresset och kunskapen för viltkött.



 

relaterat

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

curtbergfors

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

grönsaker+mattrender+2020

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Orkla+felix+stopp

Orkla återkallar soppa

Orkla foods Sverige återkallar en soppa, företagets Veggie Goulash sedan ett antal förpackningar fått spår av mjölk vid tillagningen och innehållet då inte stämmer med

26543941-wheatgrass-shot-juice-from-wheat-grass-trend-of-health

Så äter vi klimatsmart år 2030

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen är framtiden. Här är några

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons














annons








Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.