Anne Lundberg och Paul Svensson stoppar matsvinn och inspirerar till nytank

Anne Lundberg och Paul Svensson stoppar matsvinn och inspirerar till nytänk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

I nya SVT-serien Maträddarna sätter Anne Lundberg och Paul Svensson fingret på en av vår tids hetaste frågor – matsvinnet. En tredjedel av all mat som produceras kastas. Anne och Paul besöker bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att försöka ta reda på vad vi kan göra för att minska på svinnet. Och det blir recept och tips på vad man kan laga för gott på det som man annars hade tänkt slänga.

 

– Det är helt absurt att vi slänger en tredjedel av all mat när världen svälter och klimatförändringarna ökar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och om Maträddarna kan inspirera några av tittarna att slänga mindre mat så blir jaglycklig, säger Anne Lundberg.

– Jag vill informera och inspirera till en njutningsfull och medveten vardag som samtidigt hjälper oss att spara på klimatet. Det ska vara enkelt, roligt och spännande att vara klimatsmart, säger Paul Svensson.

– Med lust och njutning lär Paul mig och tittarna laga enkla, supergoda rätter på mat som annars bara skulle slängts, säger Anne Lundberg.

Maträddarna ger en inblick i livsmedelskedjan, hur den hänger ihop och tittarna kommer att upptäcka hur mycket mat vi går miste om på grund av vårt skönhetsfokus.

– Vi tittar in bakom systemet och upptäcker hur fast vi är i traditioner och ”så där har vi alltid gjort”. Jag hoppas att serien kommer att förändra människors bild av fint och fult. Resultatet kommer att bli smakupplevelser ni aldrig kunnat föreställer er, fortsätter Paul Svensson.

Under fyra program följer vi Anne och Pauls resa i Matsverige som avslutas med en matsvinnsfestival i Malmö.

Missa inte  Maträddarna  på  SVT torsdag 1 november kl 20.00 i SVT1 och kl 02.00 samma dag på SVT Play.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.