annons

ginandtonic

Anmälan öppen för Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019

Den 9 april firades den internationella GT-dagen i hela världen. Schweppes hyllade den tidlösa drinken med att öppna anmälan till tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019.
Med fem år på nacken har Sveriges Bästa Gin & Tonic nått nya höjder år efter år. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden och går rätt och slätt ut på att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en GT. Hemmamixare och bartenders tävlar i varsin kategori, som båda har tre finalplatser. Vinnarna får, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass med mixologen Douglas Anasagasti väntar.

Det krävs kreativitet och känsla för att sätta en säregen prägel på den klassiska GT:n, men även tid. Därför är det nu hög tid att börja laborera med just din GT – du har fram till den 18 juni på dig. Juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och dessutom lojalitet till originalreceptet. Och det är det sistnämnda kriteriet som väger tyngst.

– Förutom att göra en utsökt god GT så gäller det att kunna komma med något nytt som känns spännande och fräscht men som också behåller själen i en klassisk GT. Vi letar efter intressanta kombinationer, läskande smaker, och passion för det hantverk som ligger bakom en riktigt vass GT, säger Hedda Spendrup, bryggmästare och jurymedlem.

Samtliga finalister tävlar med Schweppes Premium Mixers som tidigare bara funnits exklusivt för restaurang, men som sedan förra året finns tillgängliga i dagligvaruhandeln. Premium Mixers finns i tre smaker: Tonic & Twist of Lime, Tonic & Pink Pepper och Tonic & Hibiscus.

Tonic & Twist of Lime har en livfull smak och en fin touch av limezest som lyfter och tar fram den karaktäristiska enbärssmaken i gin.

Tonic & Pink Pepper har en subtil nyans av rosépeppar, vilket ger drinken en spännande och kryddig twist. Passar extra bra med gin av blommigare karaktär.

Tonic & Hibiscus har en blommig och fruktig smak med arom från hibiscusblomman. Den är ljuvlig tillsammans med olika sorters premiumgin.

Förra året kammade Mihail Mihaylov hem vinsten i bartenderkategorin med sitt bidrag ”Electric GT”, som tog juryn med storm. Med en väl avvägd GT i glaset och tre olika garnityr serverade han en verkligt unik drink.

– Sveriges Bästa Gin & Tonic är ett perfekt tillfälle för att nätverka. Jag träffade branschfolk och knöt många nya kontakter. Efter tävlingen har jag kunnat bygga upp en bred stamkundsbas trots att jag bara bott i Stockholm i ett år. Personer kommer tillbaka gång på gång för att testa mina drinkar, säger Mihail Mihaylov, bartender på Miss Clara i Stockholm.

I kategorin för hemmamixare vann Christoffer Ek med sitt bidrag ”Afternoon GTea”. Med professionella tekniker tog Christoffer sin GT till en ny nivå samtidigt som den var trogen originalet. Inte minst lyckades han utnyttja den tydliga beskan från tonicen som harmoniserade med både teet och valet av gin.

– När jag kom hem efter tävlingen kunde jag skapa mig ett namn bland de lokala krogarna. Jag har gästat både barer, event och fått vinnardrinken listad på en bar här i Växjö. Tävlingen gav mig en push att ta mig an ett till yrke. Nu jobbar jag även som bartender på en exklusiv loungebar där jag satt hela drinklistan – och självklart finns det en GT-meny”, säger Christoffer Ek, bartender på The View i Växjö.

Årets final kommer att hållas i Stockholm i slutet av sommaren och är öppen för allmänheten att komma och titta på. Alla bartenders finaldrinkar kommer självklart finnas tillgängliga i baren. För att skicka in ditt bidrag och läsa mer om tävlingen – besök drinkgeneratorn.se/sbgt. 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.