I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning i Reykjavik och Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg tog hem segern. Nordiska Kockars Förening arrangerar den årliga tävling där kockar från de nordiska länderna tävlar i tre kategorier. Henric representerade Sverige via Svenska Kocklandslaget i kategorin Senior och hade dryga sex timmar på sig att, utifrån en förutbestämd råvarukorg, laga förrätt, varmrätt och dessert till tolv personer. För andra året i rad kommer vinnaren från SK Mat & Människor då tävlingen förra året vanns av Ola Wallin.
Juryn var imponerad när Henric presenterade sin meny och jurymedlemmen Fredrik Andersson, tillika Team Manager för Svenska Kocklandslaget kommenterar: ”De rätter som Henric serverade höll en jämn och bra nivå̊ och allt var utfört och presenterat med högsta kvalitet.”
Henrics vinnarmeny
- Förrätt: Bakad hälleflundra med smörsås, tartar på sotad pilgrimsmussla smaksatt med isländsk wasabi. Serveras med blomkålspuré, gurka, purjolök & tryffeltång
- Varmrätt: Confiterad lammnacke med dragon och brödcrust, bräserat lammlägg, potatis & selleripuré, picklad fänkål, friterad rotselleri & lammsky
- Dessert: Chokladmousse med skyr, rabarbersorbet, varm paté a choux fylld med kolasås, hasselnötter & kakaocrust
”Det gick jättebra, jag hade en bra magkänsla genom hela tävlingen och det var väldigt roligt att vinna!”, säger Henric Herbertsson.
Henric Herbertsson är sedan 2018 medlem i Svenska Kocklandslaget och utsågs samma år till Årets Unga Kock. Läs pressmeddelandet här: Henric Herbertsson från SK Mat & Människor är Årets Unga Kock 2018.
”Vi är mycket stolta över Henric och tycker det är väldigt roligt att vinnaren för andra året i rad, efter Ola Wallins vinst förra året, kommer från SK Mat & Människor ”, säger Stefan Karlsson, Krögare och delägare, SK Mat & Människor.
Foto- Pressbild