När rätt bröd får rätt pålägg och kombineras med rätt dryck, kan en macka förvandlas till en hel måltid. Om drycken dessutom är ett öl som har tagits fram för att särskilt passa brödet händer det ytterligare något. En ny nivå av food pairing helt enkelt.
Idén är lika enkel som ny. Fazer Bageri ville hitta det perfekta dryckesalternativet till sitt bröd Fazer Surdeg för att skapa en fulländad food pairing. Därför samarbetade Fazer Bageri med Örebro Brygghus, som tog fram ett folköl bryggt på samma hållbart odlade vete som i Fazer Surdeg. Resultatet är en fräsch suröl med frisk och syrlig touch.
– Vi försöker hela tiden hitta nya, inspirerande och spännande smakkombinationer. Ibland handlar det om oväntade tillbehör eller pålägg, ibland tar vi det ett steg längre och det är extra roligt. Just den här gången är vi stolta över att vårt hållbart odlade vete kunnat användas till något helt nytt, säger Camilla Fjällberg, Head of Brand & Portfolio på Fazer Bageri.
Fazer Surdeg är ett ljust, saftigt portionsbröd med karaktäristisk smak av surdeg. Brödet bakas med egen rågsurdeg och hållbart odlat vete från Fazers egna kvarn i Lidköping. Samma vete som nu alltså även använts i produktionen av surölet.
–Suröl är nog den ölsort som växer starkast just nu. Vi har själva gjort ett 50-tal olika varianter. När vi tog fram receptet till just det här ölet var målet att det skulle gå bra ihop med just Fazer Surdeg. Vi valde därför att inte brygga det alltför surt utan försökte hitta en syrligare ton. Vi valde också att låta malten få ta plats i arom och smak. Slutligen är surölet lätt saltat med flingsalt vilket vanligtvis tillhör ölstilen “Gose”. Saltet balanserar syran och gör ölet ännu mer måltidsvänligt, säger Anders Granberg, bryggare på Örebro Brygghus.
För att fullända food pairingen mellan brödet och ölet har Fazer Bageri tagit hjälp av sommelieren och matkreatören Mikael Göransson som har skapat ett skräddarsytt recept för Fazer Surdeg.
-Jag har tagit fram en matig smörgås där syran i den krämiga getosten harmoniserar med syran i ölet och lyfter fram en viss fruktighet. Sältan i både öl och ost bygger bryggor mellan de olika smakerna som finns i hela smakupplevelsen mellan öl och macka, säger Mikael Göransson och fortsätter; Jag får ”sauvignon blanc”-vibbar av ölet, men även nyanser av fenoliska toner i ölets baksmaker. Receptet är framtaget för att komplettera dessa.
Hela den nya och spännande kombinationen går nu att beställa på Katarina Ölkafé i Stockholm, i begränsad upplaga.