En smakfull seger.
Minst sagt.
Svenska konditorlandslaget tog hem guldet i EM i konditori.
Coupe Europé, europeiska mästerskapen i konditori, avgjordes i italienska Turin 10 juni.
Det blev guld för svenska konditorlandslaget och nu är man klar för VM nästa år – Coupe du Monde de la Pâtisserie – i franska Lyon.
Under EM-tävlingens totala fem timmar producerade det svenska laget, på temat ”Mother Nature”, två glasstårtor med frukt, tio tallsdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.
Det gjorde man bra.
– Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, en av de tävlande.
– Vi lade ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.
-Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.
-Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare.
De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.
– Nu ser vi fram emot att åka till Lyon i januari nästa år, säger Sveriges bagare & konditorers vd Martin Lundell.
TEXT: TORBJÖRN KARLGREN