Visste du att matkex ökade med 61 procent under påskhelgen? Förutom ägg och sill i påsk älskar vi svenskar att mumsa på matkex med goda ostar och röror. Därför bjuder vi på fem recept för er som ännu inte har tröttnat på olika röror.
Recepten är till 6 personer.
Lenrimmad laxros med dillyoghurt
- 3 skivor rimmad lax
- ½ dl yoghurt naturell 10 %
- 2 msk olivolja
- 3 msk hackad dill
- Salt och peppar efter smak
Finmixa olja och dill fint, blanda försiktigt ner yoghurt med en sked, smaksätt med salt och peppar. Dela varje laxskiva på längden, snurra runt pekfingret och lägg på kexet. Klicka på ca 1 tsk dillyoghurt ovanpå eller under laxen. Tips! Det går även bra att använda gravad lax.
Handskalade räkor med aioli och gräslök
- 2 dl handskalade räkor
- 3 msk aioli
- 2 msk hackad gräslök
- ½-1 tsk vitvinsvinäger
- Salt och peppar efter smak
- Ca 1 tsk hackad gräslök för dekoration
Häll av räkorna och låt stå i silen i ca 15 min. Blanda allt, smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.
Göteborgs Gubbröra
- 6 anjovisfileér
- 2 msk majonnäs
- 1 msk crème fraiche
- 2 kokta skalade ägg
- 2 msk hackad gräslök
- Vitpeppar efter smak
- Ca 1 msk hackad gräslök för dekoration
Sila bort spadet från ansjovisen, skär i mindre fyrkantiga bitar. Dela äggen åt två håll i en äggdelare. Blanda allt, smaka av med peppar. Lägg på Gubbröran på valfritt kex och garnera med hackad gräslök. Tips! Det går också bra att använda matjessill istället för ansjovis.
Göteborgs Skagen toppad med löjrom
- 2 dl handskalade räkor
- 3 msk majonnäs
- 2 msk hackad dill
- ½-1 tsk vitvinsvinäger
- Salt och peppar efter smak
- 30 g löjrom
- Dillkvist för dekoration
Hacka räkorna grovt, blanda allt utom löjrom, toppa med löjrom och dillkvist.
Handskalade räkor med aioli och gräslök
- 2 dl handskalade räkor
- 3 msk aioli
- 2 msk hackad gräslök
- ½-1 tsk vitvinsvinäger
- Salt och peppar efter smak
- Ca 1 tsk hackad gräslök för dekoration
Häll av räkorna och låt stå i silen i ca 15 min. Blanda allt, smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.