När en pizza med choklad, kokos och kaksmulor landar i frysdiskarna är det svårt att inte höja på ögonbrynen. Billys Choco Loco, Folkets Val 2024, marknadsförs som en “söt och salt pizza” som ska överraska och förföra dina smaklökar. Men är detta ett mästerverk av kreativitet eller en gastronomisk snedsegling?
Pizza är en av de mest älskade maträtterna i världen, tack vare den perfekta balansen mellan salt, fett och syra. Men vad händer när man byter ut tomatsåsen mot crème fraiche och toppar med choklad och kokos? Billys hävdar att detta suddar ut gränserna för vad pizza kan vara. Men gör det verkligen det – eller är detta bara ett PR-trick för att locka TikTok-generationens nyfikenhet?
Visst, konceptet är kul och vågat. Men frågan kvarstår: ska pizza vara efterrätt? Och om ja, varför måste den fortfarande komma med ost? Kombinationen av sött och salt kan absolut fungera – vi älskar trots allt choklad med havssalt – men på en pizzabotten känns det snarare som en identitetskris än en kulinarisk revolution.
En pizza för vem, egentligen?
Billys beskriver Choco Loco som perfekt för den ”vågade pizzalovern”. Men om vi är ärliga – hur många pizzalovers vill faktiskt ha kokos och kaksmulor på sin pizza? Det är som att de har tagit en klassisk pizzamall och skrivit en surrealistisk dikt över den. Kanske är det just det som lockar vissa, men för de flesta låter det nog mest som en experimentell studentmiddag gone wrong.
Vad säger smaklökarna?
Det är lätt att fnysa åt idén, men smakerna förtjänar ändå en rättvis chans. På pappret är kombinationen crème fraiche, choklad, kokos och ost förvirrande, men i verkligheten… ja, den är fortfarande förvirrande. Chokladen och kokosen ger en sötma som möjligen kan tilltala de som älskar desserter. Men ostens sälta och bottnens typiska pizzakonsistens gör att det hela känns märkligt splittrat. Det är som att smaka på två helt olika rätter samtidigt, utan att de egentligen pratar med varandra.
Ett kul experiment – men hur länge?
Billys förtjänar en applåd för att våga tänja gränserna och engagera sina kunder i skapandeprocessen. Men frågan är om Choco Loco har vad som krävs för att överleva bortom hypen. När novelty-effekten avtar och TikTok har gått vidare till nästa trend, hur många frysdiskar kommer då fortfarande att erbjuda denna udda hybrid?
Vågar du prova?
Choco Loco är kanske inte en pizza för alla – och det är nog precis vad Billys siktar på. Den handlar mindre om smaken och mer om att skapa snack och reaktioner. Om du är en äventyrlig foodie eller vill bjuda på en chock vid nästa middag är det definitivt ett kul val. Men om du är ute efter en klassisk pizzaupplevelse? Då kanske det är bäst att hålla sig till King Kebab eller Dreamy Mozzarella.
Så, Billys, vad blir nästa steg? Pizza med lakrits och pickles?