annons

A bucket of fresh strawberries and blueberries in the morning rain get wet with dew
A bucket of fresh strawberries and blueberries in the morning rain get wet with dew

8 klimatsmarta sommartips!

Det är ingen tvekan om att vi måste ändra på våra livsstilar för att få en välmående planet. Men det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt när det kommer till vardags val. Det vill vi hjälpa till med, så här kommer några tips på vad du själv aktivt kan ta tag i för att minska ditt eget avtryck och bidra till en mer hållbar och klimatsmart sommar.

 

1. Grilla miljövänligt. Välj elgrill som är det mest miljövänliga och säkra alternativet. Gasol är också bra, innehåller färre kolatomer per energienhet än olja och kol, bidrar därför i mindre grad till växthuseffekten. Om du ändå vill grilla med kol eller briketter, leta efter SIS-märkning eller FSC-märkning. Välj tändpapper med stearin eller använd eltändare som ger noll gram koldioxidutsläpp istället för tändvätska som släpper ut koldioxid.

 

2. Ät mer vegetariskt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker och vegetariska alternativ. Goda klimatsmarta alternativ att lägga på grillen i sommar är tofu, portobellosvamp och mängder av grönsaker! Kika gärna på WWF Världsnaturfondens smarta matguider. För de som vill äta kött så finns appar som hjälper dig att välja rätt Fiskguiden och Köttguiden.

 

3. Köp bara det du äter upp. Under högtider är det lätt att unna sig och köpa lite extra av den där goda maten. I Sverige står produktionen av den mat som slängs för 3% av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats.

 

4. Res klimatsmart. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in 3 kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper knappt ut ett gram.

 

5. Skippa vatten på flaska. I Sverige har vi tillgång till världens bästa dricksvatten direkt från kranen! Så spara både på miljön och slantarna och välj bort vatten på flaska. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året. Använd vattenkokare för att koka upp färskpotatisvattnet och lock på kastrullen, det sparar energi om du inte har induktionsspis. Vattenkokaren drar hälften så mycket energi som en äldre spisplatta.

 

6. Välj en robot. Precis som vilken annan bensinmotor som helst så har även gräsklippare en negativ påverkan på miljön. Låt robotgräsklipparen göra jobbet. De är eldrivna och optimerar sin klippning för högsta energieffektivitet, medan du kan varva ner i hängmattan. Se dock till att elen du laddar din robot med är ren och från förnybara källor!

 

7. Miljövänliga ljus. När det börjar skymma är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat.

 

8. Solkraft på sommarstugan. Investera i solceller och gör fritidshuset självförsörjande på el, spara pengar och sälj ditt överskott till ett elhandelsbolag. Om stugan i stort sett bara används under sommarhalvåret passar det bra med solceller som producerar el när förbrukningen är som högst. Nu finns det även portabla små solcellsladdare som kan användas för telefonen och andra batteridrivna prylar. Solceller passar såklart också bra på villan.

 

 

Text: Telgel Energi

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.