Jodå, vi kan sitta lugnt i jordgubbsbåten, det kommer att finnas svenska bär till midsommar. Det avslöjar Marcus Söderlind, ordförande i LRF Trädgård, som också berättar att odlarnas odlingsmetoder har förbättratsavsevärt vilket gör att vi har tillgång till svenska jordgubbar långt efter midsommar.
Här listar vi 8 jordgubbstips!
- Ät jordgubbarna så färska som möjligt, gärna samma dag.
- Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst, ta därför utdem från kylen i god tid innan de ska ätas.
- Satsa på svenska jordgubbar eftersom importerade bärsaknar sötman och aromen som våra svenskodlade har, de måste ju plockas några dagar tidigare.
- Svenska bär behöver bara sköljas om det är jord på dem.
- Osnoppade jordgubbar håller längre. Om du ska äta dinagubbar dagen efter håller de bäst i kylskåpet, rensa dem inte i förväg utan vänta tills det är dags att äta dem.
- Har du jordgubbar över som ser lite tråkiga ut, skiva ner dem ien sallad eller mosa dem med lite socker till glassen.
- Frys in överblivna jordgubbar och använd som kallasmaksättare i sommardrinken.
- Sväng ihop en supergod jordgubbsefterrätt så här: Blanda 1,5 liter vaniljglass med en burk Mascarponeost, ca 250 g på ettstort fat och toppa med färska jordgubbar.


