5 tips for att undvika Julsvinn

5 tips för att undvika Julsvinn.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Julhandeln spås slå rekord i år igen och därmed även matsvinnet. Men det finns smarta knep för att minska mängden mat som går i soptunnan.
– Minskat matsvinn är både klimatsmart och ger mer pengar över i plånboken, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Under julveckan förra året köpte svenskarna mat för 8,8 miljarder kronor och i år spås den totala julhandeln öka med 3 procent, enligt Handelns utredningsinstitut. Samtidigt slänger vi svenskar en miljon ton ätbar mat varje år och runt jul är matsvinnet 12 procent högre än resten av året.

– Var femte svensk matkasse går i dag i soporna. Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, säger Karl Andersson, vd på nätbutiken Matsmart.

Planering är det bästa verktyget för att minska matsvinnet under julen. Vi på Matsmart har flera tips om hur du kan maxa julmaten och minska svinnet.

De flesta av oss kan både handla och äta smartare, säger Karl Andersson.

 

 


5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

1. Banta julbordet.

Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med.

Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.

2. Räkna ut hur mycket som behövs.

Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden.

En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.

3. Håll huvudet kallt.

När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken.

Håll dig till planen och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.

4. Tänk smått.

Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov.

Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.

5. Planera inför nästa år.

Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades?

Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.

Källa:

Matsmart.se

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.