Idag är det Honungens dag och det är en dag då bina förtjänar att uppmärksammas. Bin har en avgörande roll för pollinering av växter och bidrar till var tredje tugga mat som konsumeras av människor. Samtidigt minskar antal bin kraftigt på grund av miljögifter, för få blommor och bostadsbrist. Faktum är att en burk honung borde kosta 20 miljoner kronor om bina hade 100 kronor i timlön.
Utan bin ingen mat
Ett äpple som pollinerats ojämnt blir snett och pollineras det inte alls så blir det litet, hårt och oätligt. Utan bin skulle vi inte ha mycket att äta och idag behövs dubbelt så många bin för att vi människor även i framtiden ska kunna njuta av naturens goda. Honung är enkelt beskrivet koncentrerad nektar. Bina samlar in nektar från växternas blommor och väl framme i kupan lägger de nektarn i de sexkantiga cellerna i vaxkakorna. För att avdunsta vatten från nektarn så samlas bina och fladdrar hastigt med vingarna över de nektar fyllda vaxcellerna. Kvar är len honung.
– Honung är inte som vilken annan livsmedelsprodukt som helst, det är en produkt som visar på hur vår natur mår. Honungens dag är en dag då vi hoppas många talar om biets värde, säger Helle Reinevald, marknadsdirektör för Gårdshonung.
Honung i en månad för kärlekens skull
Den 20:e augusti är det honungens dag och Gårdshonung har ihop med matkreatören Jessica Frej skapat recept med honung i fokus. Under 30 dagar uppmuntrar Gårdshonung och Jessica Frej sina följare att gynna honungssamhället och upptäcka fördelar som kommer med att äta naturens nektar.
Text och bild: Gårdshonung