20 miljoner ar vad en honungsburk borde kosta

20 miljoner är vad en honungsburk borde kosta

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons






Idag är det Honungens dag och det är en dag då bina förtjänar att uppmärksammas. Bin har en avgörande roll för pollinering av växter och bidrar till var tredje tugga mat som konsumeras av människor. Samtidigt minskar antal bin kraftigt på grund av miljögifter, för få blommor och bostadsbrist. Faktum är att en burk honung borde kosta 20 miljoner kronor om bina hade 100 kronor i timlön.

 

Utan bin ingen mat 

Ett äpple som pollinerats ojämnt blir snett och pollineras det inte alls så blir det litet, hårt och oätligt. Utan bin skulle vi inte ha mycket att äta och idag behövs dubbelt så många bin för att vi människor även i framtiden ska kunna njuta av naturens goda. Honung är enkelt beskrivet koncentrerad nektar. Bina samlar in nektar från växternas blommor och väl framme i kupan lägger de nektarn i de sexkantiga cellerna i vaxkakorna. För att avdunsta vatten från nektarn så samlas bina och fladdrar hastigt med vingarna över de nektar fyllda vaxcellerna. Kvar är len honung.

– Honung är inte som vilken annan livsmedelsprodukt som helst, det är en produkt som visar på hur vår natur mår. Honungens dag är en dag då vi hoppas många talar om biets värde, säger Helle Reinevald, marknadsdirektör för Gårdshonung.

 

Honung i en månad för kärlekens skull

Den 20:e augusti är det honungens dag och Gårdshonung har ihop med matkreatören Jessica Frej skapat recept med honung i fokus. Under 30 dagar uppmuntrar Gårdshonung och Jessica Frej sina följare att gynna honungssamhället och upptäcka fördelar som kommer med att äta naturens nektar.

 

Text och bild: Gårdshonung

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons










  • Firedrops




annons








Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.