annons

10 tips för att fira en klimatsmart midsommar!

Den nya barometern ”Svenskarna och Hållbarhet” tog nyligen pulsen på svenskarnas medvetenhet kring miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. Undersökningen visade, bland annat, att det finns en stark vilja att stävja klimatförändringar och att 7 av 10 svenskar vill göra mer för att bidra. Men det är inte alltid så lätt att veta vad eller hur man ska göra, så här kommer några hållbara och klimatsmarta tips inför midsommarfirandet.
 1. Grilla miljövänligt. Välj miljömärkt kol eller briketter, leta efter SIS-märkning eller FSC-märkning. Byt även tändvätskan som släpper ut koldioxid mot tändpapper med stearin och använd eltändare som ger noll gram koldioxidutsläpp.
 2. Koka smart. Sätt lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen. Du kan också använda vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det sparar energi. Att använda vattenkokaren går snabbare och den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.
 3. Köp rätt mängd mat. Under högtider är det lätt att unna sig och köpa lite extra av den där goda maten. I Sverige står produktionen av maten som slängs för 3 % av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats.
 4. Minska på köttet. Vad brukar du lägga på grillen? Ät mer hållbart genom att minska på köttet och öka på mängden grönt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker. Kika gärna på Världsnaturfonden WWFs smarta guider som även finns som appar: Fiskguiden och Köttguiden.
 5. Ladda med solkraft. Ladda telefonen och andra batteridrivna prylar med solkraft. Skaffa en solcellsladdare, perfekt för stugan, båten och husvagnen. Och varför inte passa på att fundera översolceller på taket?
 6. Välj miljövänliga ljus. När mörkret faller på är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat.
 7. Välj miljövänliga ljus. När mörkret faller på är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och
  utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat. 
 8. El istället för bensin. Använd elgräsklippare istället för den gamla bensindrivna. Det sparar buller, miljö och pengar.
 9. Res medvetet. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in 3 kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Och att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper däremot ut knappt ett gram.
 10. Se över ditt elavtal för sommarstugan och gör ett aktivt val. Det finns flera elavtal att välja bland. Hitta det som passar dig bäst! Men glöm inte också att kika på att elbolaget och elavtalet du väljer har 100 % ren, förnybar el. En villa med årsförbrukning om 15 000 kilowattimmar besparar jorden runt 5 ton koldioxid per år. Och även en sommarstuga gör skillnad!

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

 • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.