Hösten är snart så förstärker du ditt immunförsvar – vi har tipsen!
Guldmjölk har på senare tid blivit en populär dryck som många inkluderar i sin dagliga kost– men vad är guldmjölk och vilka fördelar har den?
Guldmjölk är en väl känd dryck inom ayurveda. Den används framförallt för att stärka immunförsvaret.
Guldmjölken baseras på vegetabilisk mjölk, kokosolja, honung och gurkmeja, en blandning som ger en dryck med slät konsistens, läcker doft och fin färg.
Gurkmeja är den framträdande ingrediensen i guldmjölk. Tack var dess höga halt av C-vitamin, järn, zink och vitamin B3 är gurkmeja den ideala antioxiderande och antiinflammatoriska kryddan.
Denna traditionella indiska krydda hjälper levern och förbättrar matsmältningen.
Det finns två sätt att tillaga guldmjölk, vi på Mattrender delar givetvis på bägge.
Brist på tid? lugnt vi har ett enkelt snabbt recept för dig
Ingredienser:
-
- Mjölk (helst mandelmjölk)
- Kokosolja
- Gurkmeja
- Honung kan vara ett alternativ för att sockra
- Gör så här: Ta en kastrull och blanda alla ingredienser. Låt stå på låg värme.
När blandningen har nått din önskat temperatur är den klar att servera.
Traditionell recept, gör så här:
Det här alternativet kräver något mer arbete och innehåller fler ingredienser – men resultatet är perfekt. Det första du bör göra är att förbereda gurkmejapastan.
- Ingredienser:
- 1/2 dl gurkmeja
- 5 gram river ingefära
- 1/2 tesked peppar
- 12 cl vatten
- Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt dem koka i medelvärme. När pastan tjocknar tar du bort blandningen från plattan och låter den svalna. Ställ sedan in den i kylskåpet.
- För guldmjölken behöver du följande:
- 1 dl kokos- eller mandelmjölk
- 1 msk gurkmejapasta
- 1 msk honung
- 1 msk kokosolja,
- 1 msk malen kanel
- en nypa muskot och svartpeppar.
- Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka på låg värme cirka 4-5 minuter tills blandningen fått en slät konsistens och blivit guldfärgad. Observera att du inte ska låta blandningen koka upp.
Servera, drick och njut!