annons

Nubbarna som förgyller påskmaten och skiner lika starkt som solen
Nubbarna som förgyller påskmaten och skiner lika starkt som solen

Påskens snapsar!

Påsken närmar sig med stormsteg, en kulinarisk högtid där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck. Det kryddade brännvinet är för många ett givet inslag då en smakrik nubbe är den perfekta kryddan till påskbordets alla smaker som skiner i kapp både med solen och den lysande gula färg som är så starkt förknippat med högtiden.

Snapsen är en perfekt måltidsdryck som för många är en given gäst till det dignande påskbordet. Dess främsta egenskap är att den genom sina unika smaksättningar både förstärker och förhöjer smakerna i den mat den kombineras med. Bland påskens rätter finns både kalla och varma anrättningar där lax, sill och framför allt ägg står i centrum. Låt oss presentera några kombinationer mellan snaps och mat som bildar en förtjusande konstellation. För dig som föredrar alkoholfritt i glaset och ändå vill vara med i gemenskapen kring snapsvisor och skålar, finns nu O.P. Anderson Original, Petronella och Klar i en alkoholfri mixlåda på Systembolagets hyllor.

Till den inlagda sillen passar en snaps med mycket kummin perfekt då den är en av få kryddor som kan hantera sillens sötsyrliga ättikslag. Gammal Norrlands och O.P. Anderson har den klassiska svenska akvavitkryddningen bestående av kummin, anis och fänkål och är därför utmärkta kompanjoner till anrättningen.

Lax i alla dess former är även det ett välkommet och traditionellt inslag på påskbordet. Östgöta Sädesbrännvin är ett bra val till både den gravade och rökta laxen. Den har en tydlig fatlagringskaraktär som matchar det rökta väl. Samtidigt har snapsen inslag av sötma tack vare toner av honung och russin vilket är något som behagar den gravade laxen.

Ingen del av året äter vi svenskar så mycket ägg som under påskhelgen. Ägg och majonnäs är genuina snapsvänner rent smakmässigt och akvavit med dillfrökryddning såsom Läckö Slottsaquavit gifter sig även väl till rom och räkor som oftast läggs på de skurna ägghalvorna.

Fler utomordentliga föreningar mellan snaps och påskmaten hittar du här.

Vad som är viktigt när det gäller snapsar är att smutta och att dricka dem tillsammans med maten. Att avnjuta flera små med olika kryddningar i stället för en stor är att föredra för att kunna matcha olika nubbar till de olika rätterna på påskbordet, säger Jonas Odland, Kryddmästare, O.P. Anderson Distillery. Drick snapsen kylskåpskall eller rumstempererad för att på bästa sätt ta fram de specifika smakerna i varje snaps, säger Jonas.

Har du svårt att välja i snapsdjungeln är ett tips att köpa fler mindre flaskor. I mixlådan ”Svenska Nubbar ” får du ta del av tio olika svenska snapsar som passar utmärkt till det varma och kalla på påskbordet.

Svenska Nubbar mixpack (10 flaskor à 50 ml), Artikelnr: 180, Pris: 249 kr

Innehåller bland annat Gammal Norrlands, Östgöta Sädesbrännvin och Läckö Slottsaquavit, nubbar som även går att köpa separat på flaskor om 500 ml.

O.P. Anderson Original, 700 ml, Artikelnr: 262, Pris: 289 kr

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps mixpack (6 flaskor à 50 ml), Artikelnr: 11937, Pris: 109 kr

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.