Tonfisk oftast inte hållbar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Den tonfisk som säljs på burk i Sverige är i allmänhet dålig ur hållbarhetssynpunkt. Det visar en undersökning som Testfakta gjort av åtta olika varumärken, skriver Dagens Nyheter.
Bara en enda, Abbas tonfisk, fick godkänt enligt Världsnaturfonden WWF:s regler, men även denna innehåller bisfenol A och kvicksilver.
Tonfisk under varumärkena Coop, Eldorado, Ica, Favorit, Pride och Nixe anses ”osäkra ur hållbarhetssynpunkt”; medan den från Callipo ”bör undvikas helt av hållbarhetsskäl” samtidigt som den innehåller bisfenol A och mycket kvicksilver.
 
”Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF.

relaterat

Smördeg utan smör är Årets matbluff
matfusk

Smördeg utan smör är Årets matbluff

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari
Kampanj

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari

Nästa vecka gör Loa Falkman sin sista film i rollen som ICA-Stig. Hans efterträdare avslöjas den 31 januari och varje vecka fram till dess presenteras nya ledtrådar i reklamfilmerna och i ICAs övriga kanaler.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.